Advertentie

Zwanger na anticonceptie

Nadat je stopt met je anticonceptie kan het even duren voor je weer zwanger kunt worden. Hoe lang duurt dit bij welk anticonceptiemiddel?

Wanneer voor het begin van de anticonceptiepil een regelmatige cyclus bestond, is het waarschijnlijk dat die na het stoppen van de pil ook weer regelmatig terugkomt. Vaak duurt het wel een aantal weken, voordat de cyclus weer begint. Dat kan variëren van 6-10 weken, maar het kan ook wel langer duren.

Sommige vrouwen vinden als ze geen haast hebben om zwanger te worden het prettig om één of twee gewone cycli door te maken. Er zijn hiervoor geen medische redenen en het komt ook voor dat er geen cyclus tussen het moment van staken van de pil en het begin van de zwangerschap zit. De termijn is in dat geval niet zo precies bekend. Er wordt immers bij de berekening van de zwangerschapsduur uitgegaan van de eerste dag van de laatste normale menstruatie.

Een onregelmatige cyclus wordt door pilgebruik goed gereguleerd. Na het staken van de pil, komt echter het oude onregelmatige patroon veelal weer terug.

Voor spiraaltjes en hormoonspiraaltjes zijn er na verwijdering geen beperkingen om direct zwanger te worden. Een zwangerschap die optreedt tijdens de aanwezigheid van een spiraaltje, leidt in ongeveer 50% van de gevallen tot een vroege miskraam. Bij een zwangerschap moet het  zo snel mogelijk worden verwijderd vanwege infectiegevaar. Blijft een spiraaltje tijdens de zwangerschap zitten, dan is er een verhoogde kans op vroeggeboorte, maar bij een alleen koperen spiraaltje niet op afwijkingen bij het kind. Bij een spiraaltje met hormoonbekleding is dit laatste niet geheel zeker.

Hebben vrouwen een prikpil gebruikt, dan zal het gemiddeld 9 maanden duren voor zich weer een regelmatige cyclus gaat voordoen. Ongeveer 15 maanden na de laatste toediening heeft men dezelfde zwangerschapskans als een vrouw die met een gewone anticonceptiepil is gestopt. Bij een zwangerschapswens wordt daarom vaak overgegaan tot een andere vorm van anticonceptie, zodat de wachttijd op een normale cyclus minder lang is. Het hangt van de omstandigheden af voor welke vorm van anticonceptie er dan wordt gekozen. Dit is iets om met uw huisarts, gynaecoloog of verloskundige te bespreken.

Hormoonstaafjes die onder de huid zijn ingebracht, hebben een lange anticonceptieve werking. Bij deze vorm van anticonceptie wordt vaak geadviseerd om eerst een normale cyclus af te wachten voordat een zwangerschap wordt gepland. Na verwijdering van het staafje komt een gewone cyclus overigens snel terug.

© Mijn Kinderarts 2014