Advertentie

Misselijkheid

Misselijkheid komt bij veel aanstaande moeders tijdens vooral de eerste paar maanden van de zwangerschap voor. Het is in de latere periode meestal minder. Sommige vrouwen houden echter langer in de zwangerschap klachten van misselijkheid. Vermoedelijk komt het door een bepaald hormoon, dat de maagwand enigszins slapper maakt. Dit leidt tot een misselijk gevoel. De misselijkheid is de hele dag door met vlagen aanwezig. Sommige vrouwen moeten vooral in de ochtend overgeven.

Wees niet bang dat door het overgeven of minder eten de baby te weinig voeding binnen krijgt. Het vruchtje is nog maar zo klein dat de voedingsstoffen die het nodig heeft nog ruim voldoende door u kunnen worden gegeven uit de reserves.

Probeer toch ondanks de misselijkheid wel wat te eten. Vaker wat kleine beetjes te nemen bevalt misschien beter. Eet ook regelmatig wat tussendoor. Tegen ochtendmisselijkheid wordt geadviseerd om nog voor u uit bed stapt al wat te eten.

Let er op goed te blijven drinken, zeker als de misselijkheid ook gepaard gaat met overgeven.

Blijft het braken aanhouden en heeft u het gevoel niets binnen te houden, neem dan contact op met degene die de zwangerschap begeleidt. Dat is ook nodig als u weinig plast, steeds donkere urine heeft of uw gewichtsbeloop stagneert.

Bespreek het in ieder geval met uw verloskundige of gynaecoloog als u zich zorgen maakt over uw misselijkheid. Het zelf “dokteren”is af te raden. Sommige huismiddeltjes kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval met kalebaskalk, (calabash chalk, pemba) dat door Surinaamse en Afrikaanse vrouwen wordt gebruikt tegen vooral ochtendmisselijkheid. Het bevat naast veel lood en andere zware metalen, ook dioxine en is daarom gevaarlijk voor de baby.