Advertentie

Maagzuur

Door de toegenomen grootte van de baarmoeder die tegen de maag drukt ontstaat er waarschijnlijk sneller last van brandend maagzuur. Hierbij is er een brandend gevoel achter het borstbeen of in de keel. De klachten kunnen toenemen bij bukken of als u iets van de grond opraapt.

Wat is eraan te doen?

Neem omdat de maag wat in de knel zit niet te grote hoeveelheden ineens, maar meer verdeeld over de tijd.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen er ook de oorzaak van zijn, dat de klachten toenemen. vermijd daarom erg gekruid eten, kool, uien en bonen. Ook erg vet voedsel, dat zwaar verteerbaar is kan beter niet worden gebruikt.

Drink niet teveel koffie, sinasappelsap of koolzuurhoudende drank. Dit heeft namelijk op de maag een prikkelende werking.

Neem regelmatig kleinere beetjes tijdens de maaltijden in plaats van ineens een grote hoeveelheid. Ga bij het eten goed rechtop zitten, zodat de baarmoeder niet zoveel op de maag drukt.

Regelmatige stoelgang en het vermijden van verstopping helpen ook.

Als deze gebruikelijke maatregelen niet helpen en de klachten houden aan, bespreek dan met uw verloskundige of arts wat er nog verder aan mogelijkheden is. Er zijn bepaalde medicijnen die bij veel klachten alleen door uw arts kunnen worden voorgeschreven. Het zijn medicijnen die het maagzuur remmen. Deze zogenoemde protonpompremmers, zijn naar uit recent verschenen onderzoek blijkt, veilig voor de ongeboren vrucht. Er is geen verhoogd risico op het ontstaan van aangeboren afwijkingen.