Advertentie

Beter nu niet

Voor de gezondheid van de baby is het beter tijdens de zwangerschap een aantal voedingsmiddelen te vermijden of er minder van te nemen. Dat kan komen omdat er teveel van bepaalde stoffen inzitten of dat er een risico is op besmetting door bepaalde bacteriën.

Vitamine A kan in te grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de baby. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine en komt daarom vooral voor in vetten. Sommige voedingsmiddelen hebben in verhouding veel vitamine A. Dat zijn vooral vleeswaren gemaakt van lever. Neem hiervan niet meer dan één boterham per dag. Dit geldt bijvoorbeeld voor: lever, leverworst, paté en Hausmacher.

Rauw vlees, zoals in filet américain kan toxoplasmose en de listeria bacterie bevatten, die gevaarlijk zijn voor uw baby. Ook rosbief, salami, chorizo, biefstuk tartaar en carpacio zijn allen van rauw vlees gemaakt en kunnen beter niet worden gegeten.

Voorverpakte vis, zachte kaas van ongepasteuriseerde, zogenoemde rauwe melk kunnen ook de listeria bacterie bevatten.

Sommige vissoorten, zoals zwaardvis, verse tonijn, koningsmakreel en snoekbaars kunnen in verhouding veel dioxine bevatten. Er wordt daarom geadviseerd hiervan niet meer dan twee keer per week te eten.

Eveneens vanwege de aanwezigheid van dioxine in Hollandse paling wordt geadviseerd om dit niet tijdens de zwangerschap te eten.

Koffie. Vanwege de hoeveelheid cafeïne niet meer dan drie kopjes koffie.

Kruidenthee. Kruidenthee met een medische bedoeling, die niet door een arts is voorgeschreven, bevat mogelijk stoffen die schadelijk zijn voor uw kindje. Ditzelfde geldt voor Chinese kruiden waarvan u niet weet welke samenstelling ze hebben.

Alcohol. De mate waarin alcohol schadelijk is voor de baby tijdens de zwangerschap is niet zo goed bekend. Het is wel goed om u te realiseren dat alcohol door de moederkoek gaat en ook altijd bij de baby terechtkomt. De schadelijkheid hangt mogelijk samen met het moment in de zwangerschap dat de baby ermee in contact komt.  In het algemeen is het advies echter om zodra u weet dat u zwanger bent géén alcohol meer te gebruiken. Overmatig alcoholgebruik leidt tot het zogenoemde foetaal alcohol syndroom (FAS).

Roken. Roken is beslist schadelijk voor de baby. Als u rookt, probeer dit dan al voordat u zwanger wordt te stoppen.