Advertentie

Hemoglobinegehalte

Als een vrouw zwanger is neemt niet alleen de buikomvang toe, maar ook de hoeveelheid bloed.

Rode bloedcellen zorgen in het lichaam voor het zuurstoftransport. Vanuit de longen transporteren de rode bloedcellen het naar de rest van het lichaam. Zuurstof wordt in de rode cel gebonden aan een bepaald eiwit (hemoglobine). Het hemoglobinegehalte is een maat voor hoeveel van de rode bloedkleurstof in het bloed aanwezig is. Het wordt afgekort als Hb en uitgedrukt in mMol/l.

In de zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed flink toe. Gemiddeld heeft een zwangere aan het eind van de zwangerschap ± 1200 milliliter bloed extra aangemaakt. Mede hierdoor kan het hemoglobinegehalte lager worden. Rond de 30 weken is het Hb het laagst. Daarna neemt het weer wat toe. We spreken van bloedarmoede als het gehalte is gedaald onder de 6 mMol/l. Er worden dan ijzertabletten voorgeschreven.

De klachten van bloedarmoede zijn: snellere vermoeidheid, duizeligheid, of een zweverig gevoel, hartkloppingen of sneller transpireren. Bleek zien is een laat kenmerk, dat pas ontstaat als het bloedgehalte tot erg lage waardes is gedaald.

Voor de vorming van het hemoglobine molecuul is ijzer nodig. Dat is de reden, dat bij een tekort aan ijzer in het lichaam er bloedarmoede ontstaat. Het is echter ook mogelijk dat er in de zwangerschap een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 is ontstaan.

Oorzaken ijzertekort:

  • Voeding waarin te weinig ijzer voorkomt;
  • Toename behoefte door aanmaak van extra bloed, ijzeropname door de baby;
  • Sommige darmaandoeningen zijn er de oorzaak van dat het ijzer uit de voeding minder goed wordt opgenomen;

IJzer zit vooral in de volgende voedingsmiddelen:

  • Graanproducten, zoals volkoren brood, pasta en zilvervliesrijst;
  • Rund- en lamsvlees, vis en eieren;
  • Bladgroenten, zoals spinazie, andijvie en postelein;
  • Sperziebonen, bruine bonen, linzen en broccoli;
  • Gedroogde abrikozen, tomaten, appelstroop;

Door vitamine C dat bijvoorbeeld in fruit voorkomt, wordt de opname van ijzer bevorderd.

© Mijn Kinderarts 2015