Advertentie

Leverziekten, Hepatitis B

Ziektebeeld

Een infectie met hepatitis B kan zich uiten in moeheid met koorts, algemeen niet lekker voelen of geelzucht.

Vaak wordt niet eens herkend dat men een besmetting met het virus heeft opgelopen. Het uit zich alleen met een beetje griepachtig beeld, met lichte verhoging.

De infectie kan overgaan in een blijvende vorm, waarbij de lever chronisch ontstoken is. Op den duur kan dit leiden tot levercirrose. Dit is een toestand in de lever, waarbij er een toename is van bindweefsel. Hierdoor raakt de doorbloeding ook verstoord en gaat bloed uit het lichaam via allerlei andere bloedvaten terug naar het hart.

Eén van de bekendste complicaties daarbij is het optreden van uitgezette bloedvaten in de wand van de slokdarm. Deze zijn kwetsbaar en kunnen op een gegeven moment gaan bloeden.

Een andere complicatie van chronische hepatitis die op oudere leeftijd kan optreden is het ontstaan van leverkanker (levercarcinoom).

Oorzaken

Na besmetting met het hepatitis B virus ontstaat de ziekte na een relatief lange incubatietijd van 6 weken, tot 6 maanden. De incubatietijd is de periode tussen het in contact komen met een ziekteverwekker zoals een virus en het krijgen van symptomen of lichamelijke verschijnselen.

Besmetting door het hepatitis B virus verloopt via lichaamsvochten, zoals bloed en sperma. Wanneer de moeder besmet is met het hepatitis B virus en een actieve infectie doormaakt, vindt vooral tijdens de bevalling gemakkelijk overdracht plaats van het virus naar de baby. De kans om in zo’n geval als baby besmet te raken is zeer hoog en loopt op tot ongeveer 90%. Een baby die zo besmet raakt, ontwikkelt heel vaak een chronische leverontsteking met kans op levercirrose op oudere leeftijd. Dat is de reden dat deze baby’s tegen het virus worden gevaccineerd. (zie behandeling) 

Onderzoeken

Door bloedonderzoek is het mogelijk te zien of men is besmet met het hepatitis B virus en ook in welke fase van de besmetting men is. Hiermee wordt bedoeld, dat het mogelijk is om te zien of men de infectie heeft overwonnen of dat er sprake is van een meer chronische vorm, waarin men drager van het virus is geworden.

Behandeling

De eerste bescherming voor baby’s waarvan de moeder een actieve hepatitis B infectie heeft bestaat eruit dat zij direct na de geboorte beschermd worden door het geven van antistoffen die gericht zijn tegen het hepatitis B virus. Hiera krijgen ze een zogenoemde actieve immunisatie volgens een schema van het Rijksvaccinatie programma.

Tot nu toe worden alleen baby’s gevaccineerd, waarvan bekend is dat de moeder de infectie heeft. Vanwege het risico voor iedereen om later een keer in contact te komen met het hepatitis B virus en de daarmee samenhangende risico’s voor een chronische leverontsteking, is er het voorstel om alle baby’s hiertegen te gaan vaccineren.

Veelgestelde vragen

Is het niet wat veel om nu ook nog een vaccinatie te krijgen voor het hepatitis B virus? Er worden al zoveel prikken gegeven!

Antwoord: Het doormaken van een hepatitis B infectie gaat niet altijd op eenvoudige wijze. Je kan jaren drager blijven. Men acht terecht voor de volksgezondheid bescherming tegen hepatitis nodig, om zo de gevreesde complicties later te voorkomen. 

Meer weten

Het is de bedoeling dat hepatitis B vaccinatie van zuigelingen voor 1-1-2012 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. De minister wil vaccinatie van pubers nog uitstellen omdat er de angst bestaat dat de opkomst te laag zal zijn in verhouding tot de kosten die hiermee gemaakt gaan worden.

Personen werkzaam in de gezondheidszorg, waarbij er een groter risico is op het besmet raken met het hepatitis B virus, worden al langere tijd hiertegen gevaccineerd.