Advertentie

Diarree, chronisch

Ziektebeeld

Als een acute diarree langer dan twee weken bestaat is het overgegaan in een chronische vorm.

De ontlasting is frequent, waterig en dun, of meer brijig. Buikpijn kan erbij voorkomen maar het hoeft niet.

Voor de interpretatie van de oorzaak is het belangrijk om te weten hoe oud het kind is hoe de groei verloopt en met name hoe de algemene conditie is.

Oorzaken

Peuterdiarree. Gekenmerkt door frequente brijige ontlasting, die vaak nogal stinkt, veel onverteerde voedselresten bevat en voorkomt bij een oudere zuigeling of kind tot 5 jaar.

De groei is normaal en ook lijkt het kind er volstrekt geen last van te hebben.

Mogelijk heeft het te maken met een eerder doorgemaakte acute periode van diarree of ligt het aan de hoeveelheid vet in de voeding. Vetten hebben een remmende werking op de passagesnelheid door de darm. Door wat meer vet in de voeding te doen kan het ontlastingspatroon normaal worden.

Een andere mogelijkheid is wellicht dat peuters slecht kauwen en de grotere stukken laxerend werken. Mogelijk heeft het wat te maken met suikers in de voeding. Met name vruchtensuikers in drankjes kunnen laxerend zijn. Het heldere appelsap bevat bijvoorbeeld laxerende suikers die indien veel genomen de ontlasting frequenter doen komen.

Na de peuterdiarree is waarschijnlijk de aanwezigheid van darmparasieten een andere veel voorkomende oorzaak van chronische diarree. In tegenstelling tot de eerstgenoemde komt hierbij wel degelijk buikpijn voor. Het kan zelfs meer op de voorgrond staan dan de diarree. De eetlust is mogelijk erbij verminderd.

Bij coeliakie komt ook wel chronische diarree voor, doch buikpijn en andere kenmerken ervan staan meer op de voorgrond.

De ziekte van Crohn is tamelijk zeldzaam, doch bij aanhoudende diarree, met buikpijn, gewichtsverlies en slechte eetlust moet er zeker aan worden gedacht.

Colitis ulcerosa geeft ook chronische diarree, echter altijd met bloed en slijmbijmenging, gewichtsverlies en sterk verminderde algemene toestand. Een duidelijk herkenbaar heftig ziektebeeld.

Onderzoeken

Eerst wordt goed nagevraagd hoe de frequentie, samenstelling van de ontlasting is en hoe de duur van de klachten is. Ook wordt er gevraagd naar hoe de voeding is die het kind heeft en of er veel vruchtensap wordt gedronken.

Naast een goed algemeen lichamelijk onderzoek, wordt ook het verloop van de lengte en het gewicht in kaart gebracht. 

Hierna volgt afhankelijk van de bevindingen nog onderzoek van bloed en ontlasting.

De eerder genoemde peuterdiarree is een conclusie die wordt getrokken nadat andere ziekten konden worden uitgesloten. Zonder lichamelijk onderzoek en beoordeling van de hierboven genoemde onderzoeken is het gevaarlijk om te snel hiertoe te concluderen. Wel is peuterdiarree een erg veel voorkomende oorzaak van chronische diarree bij jonge kinderen.

Behandeling

De behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak. Bij de eerder genoemde peuterdiarree helpt het toevoegen van vet aan de voeding vaak goed. In andere situaties neemt als het kind ouder wordt de frequentie af.

Parasieten worden behandeld met daarvoor bestaande medicijnen. De duur van de behandeling en het soort middel dat wordt gebruikt is afhankelijk van welke parasiet er is gevonden.

Veelgestelde vragen

Verliest mijn kind bij chronische diarree niet veel voedingsstoffen?

Het gewichtsbeloop is een belangrijke aanwijzing hoe het met de opname van voedingsstoffen gaat. Als een kind normaal in gewicht aankomt en een nnormale lengtegroei heeft haalt het voldoende uit de voeding.

Meer weten

Op speciale indicatie kan er ook worden gekeken welke soort diarree het betreft. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om het vetgehalte in de ontlasting te bepalen of om te kijken naar of er eiwitlekkage in de darm gaande is.

Dit soort onderzoeken wordt gedaan als er aan wat meer speciale darmziekten wordt gedacht.