Advertentie

Acute afsluiting,kronkel in darm, malrotatie

Ziektebeeld

Als in de embryonale periode de darm niet op de gebruikelijke wijze een draaiing maakt en abnormaal komt te liggen doet zich na de geboorte een beeld voor dat malrotatie, letterlijk verkeerde draaiing, wordt genoemd.

Hierbij treedt al in de erste dagen na de geboorte veelvuldig vaak gallig braken op. De pasgeborene lijkt oncomfortabel en gedraagt zich anders dan verwacht.

Het komt gelukkig weinig voor en ook niet iedereen die het heeft wordt ziek, maar er moet bij iedere baby die kort na de geboorte veel braakt aan worden gedacht. Vooral als het braken gallig wordt (met gal vermengd), is dit uiterst verdacht voor een malrotatie.

Behalve het braken en daardoor optredend vochtverlies, raakt de baby ook door de draaiing van de darm in een slechte toestand. Onbehandeld kan een deel van de darm in versterf gaan, met daarbij optredende shock verschijnselen.

Oorzaken

De primaire oorzaak is gelegen in een verstoorde draaiing van de darm, doordat deze vast zit aan bindweefselbandjes.

Onderzoeken

Op een röntgenfoto van de buik is te zien dat de lucht niet verder is gekomen dan de twaalfvingerige darm (duodenum). Men ziet dan het beeld van een double bubble. Als zich dit beeld presenteert heeft verder onderzoek geen zin en moet snel de kinderchirurg kijken wat er aan de hand is.

Behandeling

De behandeling van een malrotatie hoort in een kinderchirurgisch centrum te worden uitgevoerd. Hierbij wordt de bindweefselstreng waaraan de dikke darm hangt en die de twaalfvingerige darm dichtdrukt gekliefd. De dikke darm kan zich nu weer gewoon ontplooien en komt tercht op de plaats waar hij hoort te liggen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een uitgangvernauwing van de maag en een malrotatie of darmkronkel?

Antwoord: Bij een uitgangsvernauwing van de maag, gaat het om een langzame vernauwing van de kringspier die aan het eind van de maag zit, op de overgang naar de twaalfvingerige darm. Deze zogenoemde pylorusstenose treedt met name bij jongetjes op en ontstaat geleidelijk in de eerste weken na de geboorte. Deze kinderen zullen nooit gallig braken, omdat de afvoer van gal in de darm gewoon verloopt.

Er is hierbij ook geen dreiging dat een stuk darm in versterf gaat, zoals bij de malrotatie wel het geval is.

Meer weten

Bij een malrotatie, waarbij het beeld zich minder ernstig presenteert, kan ook met contrastmiddel via de maag worden gekeken hoe de ligging van de twaalfvingerige darm in de buik is. Met name kijkt men dan naar de ligging van de overgang van de twaalfvingerige darm naar de nuchtere darm. Normaliter ligt dit punt in de linker bovenbuik. Bij een malrotatie, ligt dit punt rechts of meer naar het midden toe. De interpretatie van de foto’s is niet altijd zo gemakkelijk als het hier staat.

Het is ook mogelijk om met een echo-onderzoek te kijken naar het verloop en de ligging van bepaalde slagaderen naar de darmen.

Omdat de dikke darm zich niet op zijn gewone plaats bevindt en meer vrij in de buikholte ligt, is er de mogelijkheid van draaiing om zijn aanhechtpunt. Deze situatie wordt volvulus genoemd en ontstaat dus meestal bij een verkeerd gedraaide dikke darm, zoals dit ook bij een malrotatie voordoet. Een volvulus treedt daarom op in de eerste weken na de geboorte. Het is een heftig beeld met veel pijn en braken. Vroege interventie is belangrijk ook hier om verder darmversterf te voorkomen.

Soms wordt bij toeval door de chirurg gevonden dat er een malrotatie bestaat zonder dat deze duidelijke klachten geeft.Men zet dan toch meestal de darm vast om op een ander moment problemen te voorkomen.