Advertentie

Buikpijn bij kinderen

 

buikpijn bij kinderen

Ziektebeeld

Het aantal oorzaken voor buikpijn bij kinderen is erg groot. Kijk voor acute buikpijn en ook voor chronische buikpijn eens op de pagina’s die hier speciaal over gaan.

De indeling tussen acuut en chronisch is soms wel wat lastig. Er zijn kinderen die gedurende een lange periode geregeld ineens buikpijn krijgen. Als het iedere keer dezelfde soort pijn is, zou ik het toch onder de chronische pijn rangschikken.

Hoewel het allemaal buikpijn is, zijn er wel grote verschillen aan te wijzen, die het mogelijk maken om te kunnen zeggen of er meteen verder onderzoek moet komen, of dat er niet zo’n haast bij is.

Waaraan kan men bijvoorbeeld onschuldige buikpijn, die waarschijnlijk op niets ernstigs berust, herkennen?

 • Terwijl ze buikpijn hebben, blijven kinderen wel van alles doen. Denk dan aan: ‘naar school gaan’ en ‘buiten spelen’.
 • Er is geen sprake van koorts, braken of abnormale ontlasting.
 • Er is een normaal gewichts- en lengte beloop.
 • De pijn is nooit ’s nachts, en ze worden niet wakker door buikpijn.
 • Bij het lichamelijk onderzoek worden er geen afwijkingen gevonden.
 • Buikpijn komt soms samen met hoofdpijn voor.

Waaraan kan men dan buikpijn herkennen, waarbij wel verder onderzoek dient plaats te vinden?

 • Buikpijn, die plotseling opkomt en er eerder niet is geweest.
 • Pijn, die zo hevig is, dat de gewone dagelijkse dingen worden onderbroken.
 • Buikpijn in combinatie met braken en koorts
 • Afbuigende lengtegroei-lijn of vermindering van gewicht.
 • Afwijkende ontlasting. Verstopping of diarree in combinatie met buikpijn.
 • Pijn, die in korte tijd komt en gaat, maar wel hevig is.
 • Pijn in de buik, die op andere plaatsen dan ‘rond de navel’ wordt aangegeven.
 • Buikpijn en pijn bij het plassen.
 • Buikpijn die in relatie met de maaltijden voorkomt.
 • Buikpijn in combinatie met gewrichtsafwijkingen, bepaalde oogziekten, vergroting van lever en /of milt, afwijkingen rond de anus.

Oorzaken

Oorzaken voor acute buikpijn zijn: blindedarmontsteking, blaasontsteking, maagdarminfectie, darminstulping of invaginatie, verstopping.

Chronische buikpijn bij kinderen kan worden veroorzaakt door parasitaire darminfecties, verstopping, coeliakie, lactose intolerantie, chronische darminfectie, zoals een colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, of het prikkelbare darmsyndroom.

Voor de meerderheid van de buikpijn bij kinderen vinden we echter geen verklaring. Dat wil niet zeggen dat uw kind zich aanstelt of dat er geen oorzaak is. Alleen wordt de oorzaak nu niet gevonden bij het lichamelijk onderzoek of bij het laboratorium- of röntgenonderzoek.

Wanneer na goed onderzoek er is komen vast te staan dat er geen lichamelijke oorzaak is, kan worden gekeken naar emotionele oorzaken. Een kinderpsycholoog of orthopedagoog heeft inzicht in de emotionele wisselwerking tussen je kind en zijn omgeving. Spanningen kunnen op diverse gebieden voorkomen. Wellicht weet je als ouder ook niet altijd waardoor deze spanning ontstaat.

De verschillende oorzaken staan ook elders op deze site bij ‘Acute of plotselinge buikpijn’ en bij ‘Chronische buikpijn’. Naast degene die hier staan genoemd, zijn er natuurlijk ook nog de meer zeldzame afwijkingen.

Onderzoeken

Uit het bovenstaande blijkt, dat alles begint met het goed navragen van de klacht. Dit wordt met een medische term de anamnese genoemd. Op grond hiervan wordt een inschatting gemaakt naar de meest waarschijnlijke oorzaak. Het is dan aan de arts om te beoordelen welke onderzoeken er moeten worden ingezet. Over het algemeen leveren röntgenfoto’s van de buik als oriënterend onderzoek bij chronische buikpijn weinig op en doet men dit daarom uitsluitend op een goede indicatie.

Behandeling

Vanzelfsprekend zal de behandeling helemaal afhangen van de oorzaak van de buikpijn. Het zelf starten van een dieet wordt echt ontraden. Ouders beginnen soms met een glutenvrij dieet, zonder dat de diagnose coeliakie op juiste wijze is gesteld. Dit veroorzaakt alleen maar vertraging om tot een goede diagnose te komen.

In overleg met de huisarts of kinderarts kan, nadat lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten, wel een ander behandelspoor worden gekozen.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik met mijn kind met buikpijn naar een dokter gaan?

Antwoord: Zodra uw kind klachten heeft, zoals hierboven in het rood staan opgesomd (“waarbij er wel verder onderzoek dient plaats te vinden”). Als het echter om chronische buikpijn gaat, is het wel raadzaam om toch één keer alles na te zien, ook al is de kans om iets te vinden niet zo groot.

Kan ik zelf parasieten in de ontlasting van mijn kind vinden?

Antwoord: Nee, parasieten zijn veel te klein om met het blote oog te zien. Wel kunnen er wormpjes op de ontlasting worden gevonden. Ze zien eruit als kleine, witte, iets gekromde sliertjes met een lengte van 0,5- 1 cm. Spoelwormen zijn veel groter.

Waarom moet een arts mijn kind zien bij koorts, aanhoudende buikpijn en braken?

Antwoord: Bovenstaande combinatie is verdacht voor een blindedarmontsteking (appendicitis).

Kan een kronkel in de darm de oorzaak zijn van buikpijn?

Antwoord: Een kronkel in de darm geeft behalve buikpijn ook aanleiding tot braken. Het is een heftig en acuut optredend ziektebeeld.

Meer weten

Een grote groep kinderen heeft geregeld buikpijn zonder dat er bij hen iets wordt gevonden. Het is een moeilijke groep. Hierbij worden er verschillende behandelingen toegepast, waaronder ook hypnosetherapie.

Zie hiervoor bijvoorbeeld: www.kinderhypnosepraktijkfocus.nl

Als blijkt dat lichamelijke oorzaken geheel kunnen worden uitgesloten, is het toch ook raadzaam om de buikpijn eens te bepraten met een klinisch psycholoog. Naar mijn ervaring zijn er toch vaak gezinsfactoren, die dan bij het ontstaan van de pijn een rol blijken te hebben gespeeld. Zo zijn er in veel gezinnen zorgen over geldzaken, huisvesting, werkloosheid, of spanningen tussen ouders onderling; hoewel dat niet altijd zichtbaar is, kunnen kinderen zich hierover wel veel zorgen maken.

© Mijn Kinderarts