Advertentie

Rode hond

Rode hond of rubella, is een met vlekjes gepaard gaande virusziekte. Sinds 1974 worden meisjes gevaccineerd en sinds 1987 ook jongens via de BMR vaccinatie.

RodeHond

Ziektebeeld

Rode hond is eigenlijk helemaal geen ernstige ziekte. De incubatietijd is twee tot drie weken. Er is een lichte temperatuursverhoging. Op de tweede dag komen er vlekjes, die vooral in het gezicht beginnen en zich dan uitbreiden naar de romp, armen en benen. Bij rode hond zijn de lymfklieren achter de oren en bij het achterhoofd vaak opvallend opgezet. Soms ontstaat er een gewrichtsontsteking in de knie, handen of polsen.

Rode hond geeft weinig of geen complicaties. De ziekte is belangrijk vanwege het risico op het ontstaan van afwijkingen bij de ongeboren baby bij moeders die zelf geen rode hond hebben gehad. Daarbij treden er afwijkingen op aan het hart, de ogen of het zenuwstelsel. Hoe korter de duur van de zwangerschap is op het moment van de infectie, hoe meer kans er bestaat dat de baby afwijkingen krijgt. (zie Meer weten)

Oorzaken

Rode hond wordt veroorzaakt door het rubellavirus. De infectie wordt overgebracht door aanhoesten of niezen.

Onderzoeken

Er kan bloedonderzoek naar antistoffen tegen rode hond worden ingezet. Uit het beloop van de antistoffen kan er worden opgemaakt of er sprake is van een net doorgemaakte infectie, of dat het om een langer geleden doorgemaakte infectie gaat.

Behandeling

Rode hond is een virusinfectie en er bestaat geen behandeling voor.

Veelgestelde vragen

Komt rode hond nog voor?

Antwoord: Alleen onder kinderen die niet gevaccineerd zijn zou rode hond weer kunnen uitbreken. Vaccinatie geeft een levenslange bescherming.

Als mijn ouders mij vroeger niet hebben laten vaccineren, kan ik dat dan nu nog doen?

Antwoord: Vaccinatie is op iedere leeftijd mogelijk en geeft daarna dezelfde bescherming.

Meer weten

Rode hond is vooral belangrijk vanwege de mogelijkheid dat een zwangere vrouw besmet wordt met het virus dat rode hond veroorzaakt. Hoe priller de zwangerschap, hoe meer kans er is dat de baby afwijkingen krijgt. Als de baby afwijkingen heeft wordt dit het congenitaal rubella syndroom genoemd.

De belangrijkste en meest voorkomende afwijkingen zijn:

  • Gehoorschade 60%
  • Oogafwijkingen door lenstroebeling en een afwijkende oogvorm 40%
  • Hartafwijkingen 50%

Minder vaak voorkomend zijn:

  • Laag geboortegewicht
  • Kleine schedelomtrek
  • Vergrote lever
  • Trombocytopenische purpera. Dit is de zogenoemde Blueberry muffin rash. Een soort paarsige vlekjes of spikkels op de huid, door een tekort aan bloedplaatjes.
  • Verstandelijke beperking
  • Onderontwikkelde onderkaak (micrognatie)