Advertentie

Verwijderen van de neus- en/of keelamandelen bij kinderen

Wat als je neus- en/of keelamandelen geknipt worden? In welk geval moet dat? Hoe gaat het knippen van de amandelen in zijn werk? En groeien ze weer aan?

Ziektebeeld

Het verwijderen van keel- of neusamandelen doet een arts niet zomaar. Voor zo’n operatie moeten er goede redenen zijn:

Als er vaak infecties zijn:

Meer dan drie tot vier keer per jaar optreden van een keelontsteking met algemeen ziek zijn of het niet goed opknappen na herhaalde antibioticakuren is een indicatie voor het weghalen van de keelamandelen. Terugkerende oorontstekingen of chronisch vocht achter het trommelvlies is een indicatie voor het weghalen van de neusamandel.

Bij het obstructief slaapapneu syndroom:

Het slaapapneu syndroom, vaak gewoon slaapapneu genoemd, is een indicatie voor het weghalen van keel en/of neusamandelen. Hierbij is er door de grootte van de amandelen een zodanige vernauwing van de luchtweg in de keel ontstaan, dat de ademhaling af en toe stokt. Als gevolg slapen kinderen slecht en worden zij ’s morgens vermoeid wakker.

Oorzaken

Keel en neusamandelen bestaan uit ongeveer hetzelfde soort weefsel als dat wat in lymfklieren zit. Bij infecties zwellen ze op. Als er een chronische infectie van de keelamandelen bestaat, zijn ze vergroot en kun je opgezette lymfeklieren in de hals voelen. Vaak ruiken kinderen met ontstoken amandelen wat uit de mond en zijn ze moe en lusteloos.

Onderzoeken

De keelamandelen kunnen goed worden gezien door in de keel te kijken. De neusamandelen liggen hoog in de neus- keelholte en is niet van buitenaf zichtbaar.

Behandeling

Het weghalen van de neus- en/of keelamandelen (respectievelijk adenotomie en tonsilectomie genoemd) uitgevoerd door de Keel- Neus- Oorarts. De operatie wordt poli-klinisch uitgevoerd, het kind mag dus dezelfde dag nog naar huis.

Van de behandelend specialist krijg je alle instructies mee.

Veelgestelde vragen

Groeien amandelen weer aan?

De neusamandel kan weer aangroeien. De keelamandelen doen dat niet.

Hoe lang is een kind ziek van de ingreep?

In het algemeen is een kind na een week weer voldoende opgeknapt om buiten te spelen en eventueel naar school te gaan. Zwemmen mag pas twee weken na de operatie.

Meer weten

Bij kinderen kan na de operatie een zogenoemde open neusspraak ontstaan. Soms is de stem wat hoger geworden. In nagenoeg alle gevallen is dit tijdelijk. Heel af en toe is korte tijd logopedische hulp nodig. Na de operatie heeft uw kind, vooral wanneer de keelamandelen zijn verwijderd, pijn in de keel. Vaak heeft het nog wat oud bloed in de neus en in de mond. Veel drinken is erg belangrijk, meestal is hiervoor wat extra aansporing nodig. Waterijsjes zijn ook prima. De eerste paar dagen na de operatie zal je kind zich nog wel wat ziek voelen. Vooral na een keelamandeloperatie kan eten en praten pijnlijk zijn. Deze pijn, die vaak uitstraalt naar de oren en dan voor oorpijn wordt aangezien, reageert meestal goed op paracetamol. Al deze klachten gaan geleidelijk over.

Volle mond
Wanneer een kind praat, klinkt dat in het begin of het een volle mond heeft. Op de plaats van de verwijderde amandelen ontstaat een grijswit beslag; dat is normaal en geen teken van ontsteking. Het geeft soms een vieze smaak in de mond en een kind kan daardoor ook enkele dagen een beetje weeïg uit de mond ruiken. Dit beslag verdwijnt na ongeveer een week. Soms gaat dat gepaard met een lichte bloeding.