Advertentie

Vergrote halslymfklieren

Je schrikt wanneer je een knobbeltje in de nek van je kind ontdekt. Vaak gaat het dan om vergrote halslymfklieren. Hoe erg is dat eigenlijk?

Ziektebeeld

Vergroting van de halslymfklieren is te zien of te voelen langs de spier, die van het borstbeen naar het botje achter het oor verlopt. Het is volstrekt normaal als daar wel enkele klieren links en rechts zijn te voelen. Vergrote klieren worden gevoeld bij alle recidiverende bovenste luchtweginfecties.

Omdat als de klieren eenmaal bij een infectie zijn vergroot ze niet meteen in grootte afnemen, blijf je ze maandenlang voelen. Dat is niet ongewoon en het is niet verontrustend.

Soms zwelt een klier plotseling erg op. Dit is dan reden daarmee naar de huisarts te gaan. Klieren die groter zijn dan 2 cm in doorsnee, pijnlijk bij aanraking en al of niet gepaard gaan met koorts, moeten nader worden bekeken.

Het kan gaan om een ontsteking van de lymfklier, waarbij de ziekteverwekkers zich in de klier vermeerderen. Dit zijn meestal bacteriën. Mits bijtijds behandeld gaat deze infectie met antibiotica over. 

Oorzaken

De meeste klieren die bij kinderen in de hals worden gevoeld zijn zogenoemde reactieve klieren. Daarmee wordt bedoeld, dat het gaat om een kliervergroting als reactie op een infectie ergens in het keel-neus-oorgebied.

Als een klier plotseling vergroot raakt kan er een ontsteking van de klier zelf zijn ontstaan. Dit komt het meest voor aan één kant. Dit in tegenstelling tot de reactieve klieren, die vaak dubbelzijdig vergroot zijn. Zie ook ontstoken halslymfklier.

Halsklieren zijn verder vergroot bij alle infecties, die met een algehele kliervergroting gepaard gaan, zoals de ziekte van Pfeiffer.

Infectie door het cytomegalovirus kan ook met een luchtweginfectie met kliervergroting gepaard gaan.

Besmetting met bepaalde aan de tuberculose bacterie verwandte bacteriën. Deze zogenoemde atypische mycobacteriën kunnen ook een eenzijdige kliervergroting geven. De vergrote klier wordt door de chirurg in zijn geheel verwijderd. 

Een éénzijdig vergrote klier komt ook voor bij kwaadaardige aandoeningen, maligne lymfoom. Hiervoor is men vaak bevreesd, maar het voorkomen hiervan is bij kinderen uiterst zeldzaam.

Onderzoeken

Dubbelzijdig vergrote lymfklieren, bij een kind dat recidiverende bovenste luchtweginfecties heeft behoeft geen verder onderzoek.

Bij een ontstoken lymfklier, is er een pijnlijk gezwollen klier te voelen die ook vaak door zijn grootte van buitenaf te zien is. De huid ziet vaak ter plaatse ook wat rood.

Bij niet op een ontsteking berustende vergroting van een lymfklier, moet verder onderzoek naar de oorzaak worden gedaan. Hierbij kan worden gedacht aan een punctie uit de betreffende klier. Dit is ter beoordeling van de KNO arts of de kinderarts die uw kind behandelt. 

Behandeling

Een ontstoken lymfklier kan in de begin fase nog met antibiotica worden behandeld. Zodra er zich echter in de klier een abces heeft ontwikkeld is antibiotica niet meer zinvol. Er wordt dan gewacht to het abces rijp is geworden. In de tussentijd kan pijnstilling worden gegeven. Als het abces is uitgerijpt, kan de chirurg onder plaatselijke verdoving of algehele narcose een sneetje geven in het abces, zodat de pus naar buiten kan komen.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik dat de lymfklier in de hals geen kanker is?

Antwoord: Bij een kwaadaardige klier is er een snelle toename in grootte. De klieren die eigenlijk altijd worden gezien blijven maanden op dezelfde grootte.

Kan een gewone klier niet toch ineens kwaadaardig worden?

Antwoord: Nee de klieren die er al lang zitten en vergroot zijn zullen niet ineens kwaadaardig ontaarden.

Meer weten

Lymfeklieren vormen eindstations van lymfebanen, die afkomstig zijn uit bepaalde regio’s. Zo liggen de halslymfklieren in het uitstroomgebied van het keel-neus-oorgebied. Als zich daar infecties voordoen worden bij onvoldoende functionerende amandelen de halslymfklieren betrokken bij het tegenhouden van ziektekiemen. Soms kunnen bacteriën in een lymfklier blijven zitten en zich daar vermeerderen. Dan is er een lymfklierontsteking ontstaan. Het is te begrijpen dat de bacteriën die daar dan bij een ontsteking worden gevonden altijd luchtwegbacteriën zijn.