Advertentie

Snurken

Ziektebeeld

Snurken komt bij kinderen en mannelijke volwassenen erg veel voor. Het ontstaat door een belemmering van de ademweg van de neus of keel. Veel kinderen met name peuters en kleuters hebben regelmatig bij verkoudheid een snurkende ademhaling. Ook ontstaat het snurken door bij hen veel voorkomende vergroting van de keel- en/of neusamandel .

Een aparte situatie is het zogenoemde obstructief slaapapneusyndroom (OSAS). Hierbij ontstaat een stokkende ademhaling of is er een gaggelend geluid bij de inademing te horen.

Belangrijke kenmerken waarbij aan het Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS) moet worden gedacht:

  Uit het verhaal van ouders of patiënt
frequent snurken of zwaar ademen
stokkende ademhaling of stoppen met ademhalen tijdens slaap
onrustig slapen
gedrags- of concentratieproblemen of slaperigheid overdag
abnormale slaaphouding (hoofd naar achteren gebogen)
overmatig transpireren
bedplassen (opnieuw)
mondademhaling overdag en ’s nachts
ochtend hoofdpijn
   
  Kenmerken bij Lichamelijk onderzoek
vergrote keelamandelen, open mondademhaling
onvoldoende gewichtstoename en slecht gedijen

 

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van snurken bij jonge kinderen is een gewone verkoudheid of als het lang blijft bestaan een vergrote neusamandel. Ook een vergrote keelamandel kan in zo’n geval een rol spelen.

Minder vaak optredend is het snurken ten gevolge van een vergrote tong. Dit komt bij sommige syndromen voor. De bekendste is het synroom van Down.

Een andere oorzaak voor het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) is overgewicht en obesitas.

Onderzoeken

De neusamandel is niet te zien, omdat deze hoog achter in de neus-keelholte ligt. De keelamandelen zijn wel gemakkelijk te zien. Het kan voorkomen dat de keelamandelen zo groot zijn, dat ze in de middenlijn tegen elkaar aankomen. Men spreekt dan wel van kissing tonsils.

Wanneer een kind wordt verdacht van het obstructief slaapapneusyndroom, wordt het kind opgenomen voor onderzoek. Hierbij wordt het kind tijdens slaap aan een monitor geobserveerd voor de ademhaling en het zuurstofgehalte van het bloed.

Behandeling

Indien er alleen snurken bestaat zonder bijkomende klachten of ziekte is geen behandeling nodig. Waneer er recidiverende oorontstekingen zijn of waneer er sprake is van het obstructief slaapapneusyndroom, zal de neus en/of keelamandel worden weggehaald.

Dit gebeurt in dagbehandeling.

Veelgestelde vragen

Moet de neusamandel worden weggehaald als mijn kind snurkt?

Antwoord: Nee bij uitsluitend snurken behoeft dat niet. Wel indien er bijvoorbeeld recidiverende middenoorontsteking is of wanneer er sprake is van het obstructief slaapapneusyndroom.

Meer weten

Kinderen met het slaap apneu syndroom komen geregeld tijdens hun slaap op de rand van ontwaken. Zij kunnen hierdoor in hun slaap onvoldoende uitrusten. Dit leidt tot slaperigheid overdag en in een aantal gevallen ook tot leerproblemen. Het is te begrijpen dat het op school niet goed gaat wanneer je nooit goed bent uitgerust. Aangezien het zich sluipend ontwikkelt, is het goed voor te stellen dat ouders bij een kind wat het op school niet goed doet niet zo snel aan deze oorzaak denken.