Advertentie

Dengue fever of knokkelkoorts en chikungunya.

aedes aegypti mug

Een mug op de huid klaar om te gaan steken

Ziektebeeld

De ziekteverschijnselen beginnen tussen de drie tot acht dagen nadat men door een besmette mug is gestoken. Dengue wordt gekenmerkt door het plotseling ontstaan van hoge koorts (39-40°), eventueel met rillerigheid, hoofdpijn, die vooral achter de ogen is gelegen en pijn in de spieren, botten en gewrichten. Vanwege dit laatste wordt dengue ook wel knokkelkoorts genoemd.

Een paar dagen na het uitbreken van de koorts kunnen er vlekjes ontstaan op de borst en de armen.

Er worden vaak bij de patiënten opgezette lymfklieren gevonden en ook de lever en milt kunnen vergroot zijn.

De duur van de koortsperiode is wisselend, maar bedraagt meestal een week tot tien dagen.

Er kan een bedrieglijke verbetering te zien zijn, voor er een soms fataal verlopende verslechtering volgt. In een dergelijke situatie is het nodig om het kind op vitale functies te ondersteunen. Opname op een kinder intensive care of een kliniek waar goede kindergeneeskundige behandeling mogelijk is zijn dan ten zeerste aan te raden.

Dengue komt vooral bij kinderen voor of bij reizigers die niet eerder een infectie hebben doorgemaakt. Bij nog jonge kinderen kan het zich voordoen als een griepachtige ziekte, met tekenen van buikgriep, zoals verminderde eetlust, met misselijkheid en braken en verschijnselen van een luchtweginfectie.

Chikungunya is een infectieziekte die eveneens door een Arbo virus veroorzaakt en door een zelfde soort mug overgebracht wordt. Het gaat gepaard met spier- en gewrichtspijn, net als bij dengue. Kinderen met koorts die afkomstig zijn uit een gebied waar deze infectie voorkomt moeten op de aanwezigheid ervan door bloedonderzoek worden getest.

Oorzaken

Dengue wordt overgebracht door de steek van een mug, de aedes aegypti. Deze muggen steken ook overdag. Gebieden waar dengue voorkomt zijn: Midden- en tropisch Zuid-Amerika (Suriname), inclusief het Caraïbisch gebied, India, Zuidoost-Azië en gebieden in Centraal-en Oost-Afrika.

Het virus dat dengue overbrengt behoort tot de Arbo virussen. Dat staat voor arthropod borne en wil zeggen dat het virus wordt overgebracht door insecten zoals teken, muggen en mijten. Er zijn vier verschillende typen dengue virussen en daardoor is het mogelijk om meerdere keren een infectie door te maken. Na zo’n doorgemaakte infectie met het dengue virus is men voor dat type levenslang immuun geworden.

Onderzoeken

Via bloedonderzoek is het mogelijk om een infectie met dengue op te sporen. Hierbij worden er antistoffen in het bloed bepaald die gericht zijn tegen het virus. Op deze wijze is het mogelijk om vast te stellen of er van een recent opgelopen infectie sprake is.

Behandeling

Er is geen behandeling voor dengue virus infecties. De koorts kan worden behandeld met paracetamol. Het gebruik van aspirine wordt ontraden, omdat dit de verschijnselen van dengue kan doen verergeren. Over het algemeen is het beloop rustig en gaan de klachten na enige tijd spontaan over.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik voorkomen dat muggen mijn kind steken?

Antwoord: Gebruik op onbedekte lichaamsdelen een insectenwerend middel dat diëthyltoluamide (DEET) bevat. Zorg voor een klamboe, met gaten die niet te nauw zijn, want dat is erg warm en ook niet te ruim, want dan komen de muggen erdoor heen.

Meer weten

In 2010/2011 is het aantal gevallen van dengue op Curaçao sterk toegenomen. Mogelijk heeft dit te maken met de overvloedige regen die is gevallen. In allerlei poeltjes en plassen zijn er daardoor extra broedplaatsen voor de muggen gekomen. Zo vormen bijvoorbeeld oude autobanden waarin een plasje water blijft staan, een geschikte plaats waar muggen hun eitjes kunnen leggen.

Deze pagina is in 2016 bewerkt door Herman van Tinteren, kinderarts, niet practiserend.