Advertentie

Toxoplasmose

Ziektebeeld

Er zijn twee manieren waarop toxoplasmose zich als ziekte bij kinderen kan voordoen. De belangrijkste is die waarbij de moeder tijdens de zwangerschap de ziekte oploopt en via de moederkoek en navelstreng de ongeboren vrucht besmet wordt. Het gaat dan om moeders die nog nooit in hun leven de infectie hebben gehad en er daardoor geen antistoffen tegen hebben gevormd. Heel veel mensen (ongeveer 40%) krijgen overigens een keer in hun leven een toxoplasmose infectie maar zijn zich door de weinig opvallende ziekteverschijnselen daar helemaal niet van bewust.

De verschijnselen die het kind krijgt zijn afhankelijk van de duur van de zwangerschap. In een hele jonge zwangerschap zal er mogelijk, door de ernstige afwijkingen de de vrucht aan diverse organen oploopt, een miskraam volgen. In een latere fase kan de baby het overleven, maar kan er wel vroegeboorte en flinke orgaan beschadiging voorkomen, met name aan de hersenen en de ogen. Ook lever- en miltvergroting, komen voor samen met een heftig infectiebeeld, met wisselende temperatuur, geelzucht en bloedarmoede.

Schade aan het oog kan door een toxoplasmose infectie ontstaan en voor blindheid zorgen. Behandeling hiervan vindt door hierin gespecialiseerde oogartsen plaats.

Op oudere leeftijd opgelopen, geeft toxoplasmose heel verschillende beelden, van een eenvoudig griepachtig beeld, tot koorts, lymfkliervergroting en vergroting van de lever of milt. Dit alles kan aan de ziekte van Pfeiffer doen denken. In deze gevallen is als de test op Pfeiffer negatief blijkt te zijn het verstandig om ook naar een infectie zoals toxoplasmose te gaan zoeken.

Oorzaken

Infectie met toxoplasmose wordt veroorzaakt door het binnen krijgen van een ééncellige parasiet, de Toxoplasma gondii. De parasiet kan alleen bij katachtigen zich in een zodanig stadium ontwikkelen dat het voor de mens gevaarlijk is. Deze vorm is een cyste, een soort eitje, dat met de poep van katten in de aarde komt. Door contact hiermee komt de parasiet in ons lichaam. Ook door het eten van rouw vlees, waarin toxoplasma parasieten in een cyste vorm zitten kunnen we besmet raken.

De kattenbak dient omdat de eitjes na twee dagen pas actief worden dagelijks te worden schoongemaakt. Vanwege een toch mogelijke overdracht is het advies in de zwangerschap het verschonen van de kattenbak door iemand anders te laten doen en bij werken met aarde handschoenen te dragen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden de meeste infecties met de parasiet opgelopen tussen de 20 en 45 jaar en dus niet doordat kinderen in de aarde wroeten al in de jeugd.

Onderzoeken

Een toxoplasma infectie kan worden aangetoond door de antistoffen te testen die in het bloed zitten.

Wanneer bij de baby na de geboorte gedacht wordt aan een toxoplasma infectie kan behalve bloedonderzoek een hersenscan worden gemaakt, waarop de verkalkingen in de herseen zijn te zien. Soms wordt er eerst een gewone foto gemaakt omdat daarop ook al de verkalkingen te zien kunnen zijn.

Behandeling

Behandeling van toxoplasmose bij kinderen met een gestoorde immuniteit kan ontstaan, zoals bij een infectie met HIV worden in gespecialiseerde centra behandeld.

Infecties tijdens de zwangerschap ontstaan kunnen met verschillende antiparasitaire middelen worden behandeld.

Veelgestelde vragen

Kunnen mensen elkaar besmetten met de toxoplasma parasiet?

Antwoord: Nee de besmetting kan alleen verlopen via parasieten in de ontlasting van katten, of door het eten van vlees dat de parasieten bevat.

Kan beschadiging van het zenuwstelsel door toxoplasma parasieten herstellen?

Antwoord: Nee de beschadiging is een resttoestand en hierin vindt verder geen verbetering plaats.

Meer weten

Besmetting kan worden voorkomen door te vermijden dat kinderen in contact komen met kattenpoep. Er kan bijvoorbeeld een net of een plaat over een zandbak worden gelegd.

Zwangeren doen er goed aan bij het werken met aarde beschermende handschoenen te dragen en het verschonen van de kattenbak door iemand anders te laten doen. Ook rauw vlees moet daarom tijdens de zwangerschap om deze reden niet worden gegeten.

Bepaalde beroepsgroepen, zoals degenen die werkzaam zijn in de dierenverzorging, groenvoorziening of die beroepshalve contact hebben met rauw vlees, zoals in slagerijen of de vleesverwerkende industrie, kunnen voor de zwangerschap worden onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen de toxoplasma parasiet.