Advertentie

Pfeiffer, ziekte van

Ziektebeeld

De kenmerken van de ziekte van Pfeiffer, wisselen erg per leeftijd. De ziekte wordt door veel kinderen doorgemaakt, zonder dat het is opgevallen dat ze ziek ervan waren.

Jonge kinderen, maken de infectie door ruim een week, nadat ze zijn besmet. In eerste instantie is er sprake van lusteloosheid, moeheid en hangerigheid. Later is er een ontstoken keel, mogelijk enige huiduislag of komt er een longontsteking bij voor. Vaak verloopt het mild en knapt het kind ook weer snel op. Het blijft wel besmettelijk voor zijn omgeving.

Tieners en adolescenten zijn over het algemeen veel zieker. Zij vertonen het echte beeld zoals dat bij veel mensen wel bekend is als passende bij de ziekte van Pfeiffer.

Na een infectie ontstaan na een week, enige vage klachten, met vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn en koorts. Daarbij komt er een keelontsteking die allengs in heftigheid toeneemt, stijgt de koorts verder tot hoge waardes door en treden er ook lymfklierzwellingen in de hals en nek op. De keelpijn, hoge koorts en klierzwelling maken dat uw kind zich heel beroerd kan voelen. Er kan een vage buikpijn links in de buik bij voorkomen ten gevolge van zwelling van de milt. Soms doet ook de lever mee en kleurt bij de patiënt het oogwit iets geel.

De keelontsteking en koorts duren vaak wel 2-3 weken. Daarna zakt het langzaam af. Bij een aantal kinderen ontstaat er een langdurige moeheid, die wel maanden kan aanhouden. Wie dit krijgt is uit het ziektebeloop niet te voorspellen.

Het doormaken van de ziekte van Pfeiffer geeft een levenslange immuniteit. Heb je het dus op de basisschool doorgemaakt, misschien zonder het te weten, dan kan je als tiener geen Pfeiffer meer krijgen. Ongeveer de helft van de kinderen is al voor het zesde jaar met het virus besmet geraakt. In Niet Westerse landen is dit cijfer door de andere hygiënische omstandigheden nog veel hoger.

Een ernstig beloop is mogelijk in zeldzame situaties als een kind een onderliggende immuunstoornis heeft.

Oorzaken

De ziekte van Pfeiffer wordt door een virus veroorzaakt. Dit virus heet het Epstein-Barr virus en komt voor in speeksel. Het virus wordt van mens op mens overgebracht door direct contact, zoals bijvoorbeeld door kussen (kissing disease). Kinderen kunnen het ook aan elkaar op school doorgeven, als ze schoolspullen van elkaar in de mond nemen. Als iemand het virus heeft opgelopen begint men het al snel ook via speeksel uit te scheiden. Er wordt wel verondersteld dat dit tot een kleine anderhalf jaar na een doorgmaakte infectie het geval is.

Onderzoeken

De ziekte van Pfeiffer kan in het bloed worden aangetoond, door te kijken of er antistoffen aanwezig zijn tegen het Epstein-Barr virus. Daarnaast veroorzaakt het virus vaak een verandering in de witte bloedcelverdeling in het bloed. Er komen dan veel voor Pfeiffer typische celen in het bloed voor, die door een laborant kunnen worden herkend.

Ook de lever kan bij de ziekte betrokken zijn, wat zich uit in verhoogde waarden van leverenzymen in het bloed.

Behandeling

De ziekte van Pfeiffer is een virusinfectie en daarom zijn antibiotica of andere medicijnen niet werkzaam. Er wordt wel eens antibiotica gegeven vanwege de keelpijn en hoge koorts. Als het om de ziekte van Pfeiffer gaat en men geeft daarbij het antibioticum amoxicilline, dan kan er een zeer uitgebreide huiduitslag ontstaan, waarbij het kind er bont uit komt te zien. Dit is een reden om het antibioticum direct te staken.

Vanwege de keelontsteking en hoge koorts hebben de patiënten geen eetlust. Koude dranken, vruchtensap of vruchtenmoes worden vaak wel prettig gevonden. Als de keel zo gezwollen is dat slikken uiterst moeilijk is geworden kunt u beter met de huisarts overleggen welke maatregelen er kunnen worden genomen.

Veelgestelde vragen

Zijn er bepaalde voorzorgen nodig als een kind de ziekte van Pfeiffer heeft?

Antwoord: Het is belangrijk voor de andere huisgenoten om niet tevens besmet te raken. Daarom wordt er geadviseerd om alle bestek, en serviesgoed direct met hoge temperatuur te wassen. De uitscheiding van het virus blijft na het doormaken van de infectie mogelijk nog wel een jaar aanwezig. Tot die tijd is het beter geen glaswerk, tandenborstel en dergelijke van de zieke te gebruiken. 

Wanneer kan mijn kind weer naar school?

Antwoord: Als uw kind zich goed voelt, er geen koorts meer is en de keelontsteking aan het afnemen is, kan de school wel weer worden bezocht. Het valt in de eerste dagen mogelijk tegen omdat bij veel tieners het doormaken van Pfeiffer wel afmattend werkt.

Kan je tegen de ziekte van Pfeiffer worden gevaccineerd?

Antwoord: Nee er is geen vaccin tegen het virus beschikbaar.

Wanneer kan je na het doormaken van de ziekte van Pfeiffer weer alles doen?

Antwoord: Er is een zeker risico dat er een miltscheur ontstaat als daar een klap tegen wordt gegeven. Hierom wordt meestal geadviseerd om de eerste drie maanden nadat men de ziekte van Pfeiffer heeft gehad geen contactsporten te doen.

Meer weten

In bepaalde gebieden in Afrika, waar ook veel malaria wordt gezien, is het Epstein-Barr virus verantwoordelijk voor een in West-Europa niet voorkomende tumor in de kaak van vooral kinderen: het zogenoemde Burkitt lymfoom. Het gaat daarbij om een kwaadaardige tumor die in deze regio’s voor een dodelijk ziektebeloop zorgt.