Advertentie

Zonnebrand bij kinderen

Bij een zonnebrand is de huid vuurrood verkleurd en later kunnen er eventueel ook blaren bij voorkomen.

Ziektebeeld

De huid is pijnlijk bij aanraken of schuren van kleding. Als de verbranding erg is doet de huid ook al zonder aanraken pijn. Vooral in bed komen rug en schouders in contact met het beddengoed, waardoor inslapen moeilijker lukt.

Is de huid erg verbrand, dan kan er blaarvorming komen. Er ontstaan dan een soort vochtblaasjes op de rood verbrande huid.

Bij intense zonnebrand kan er door de verbranding juist een koudegevoel komen met rillerigheid.

Na verloop van tijd zal de huid die verbrand is gaan vervellen. Dit gaat met jeuk gepaard.

Oorzaken

iStock_000046176014_MediumDoor de zon wordt zowel zichtbaar licht uitgezonden, als ook onzichtbare stralen. Deze laatste straling wordt wel ultraviolet-licht of ook wel UV-straling genoemd. De in zonlicht aanwezige ultraviolette stralen veroorzaken een verbranding van de huid. De ernst van de verbranding is afhankelijk van het huidtype, van de duur van de inwerking van het UV-licht en van eventuele beschermende maatregelen, zoals het gebruik van zonnebrandmiddelen.

Onderzoeken

Zonnebrand zal over het algemeen gemakkelijk zijn te herkennen. Bij gepigmenteerde kinderen kan het soms moeilijker zijn om zonnebrand te herkennen.

Behandeling

Als een kind een zonnebrand heeft opgelopen moet er ook worden gekeken of er geen tekenen zijn van een zonnesteek.

Maatregelen bij een zonnebrand zijn:

  • Koel de huid met een vochtige doek, zonder te wrijven en zonder dat het kind gaat rillen;
  • Dep de verbrande plekken droog;
  • Smeer voorzichtig een vochtinbrengende crème op de aangedane huid en herhaal dit af en toe;
  • Laat regelmatig wat koels drinken;
  • Als het kind gaat braken heeft het mogelijk een zonnesteek;
  • Gebruik ruim zittende kleding, van katoen;

Veelgestelde vragen

Is er iets aan te doen dat de huid niet gaat vervellen?

Antwoord: Nee, de vervelling is een teken dat de huid geneest van de opgelopen beschadiging door het UV-licht.

Welke beschermfactor hebben kinderen nodig?

Antwoord: Vooral voor jonge kinderen is een hoge beschermingsfactor (boven 30) nodig. De crème blijft niet zo lang zitten en daarom is het belangrijk om kinderen regelmatig in te smeren. Ook heeft zeewater een ontvettende werking, waardoor het vaker moet worden aangebracht.

Moet ik mijn kind op het strand ook insmeren als er geen zon is?

Antwoord: Ja want ook bij een bewolkte lucht bereiken UV-stralen wel de grond. Op het strand kunnen zeker jonge kinderen, die nog weinig pigment hebben beter wel worden ingesmeerd.

Meer weten

Er zijn verschillende huidtypes te onderscheiden, die allen op een andere manier reageren op zonlicht. Hoe lichter de huid is, hoe minder pigment hij bevat en hoe sneller er verbranding zal optreden. Men onderscheidt de volgende zes huidtypes:

Huidtype 1
Zeer bleke huid, met sproeten, blond of rossig haar en lichtgekleurde ogen. Wordt altijd rood en verbrandt snel. Wordt nooit bruin.
Huidtype 2
Lichte huid, met blond haar en grijze, groene of lichtbruine ogen Wordt snel rood en verbrandt snel. Geringe bruining is mogelijk.
Huidtype 3
Normale huid. Lichtgetinte huid, met donkerblond haar en donkere ogen Wordt gemakkelijk bruin en verbrandt zelden
Huidtype 4
Mediterrane type. Getinte huid, met donker haar en donkere ogen Wordt niet rood en bruint zeer gemakkelijk. Verbrandt bijna nooit
Huidtype 5
Aziatische type. Donkere huid, met zwart haar en donkere ogen Verbrandt zelden en wordt nooit rood. Bruint zeer goed
Huidtype 6
Afrikaanse type. Zeer donkere huid, met zwart haar en donkere ogen Verbrandt bijna nooit. Huid wordt donker onder invloed van zonlicht

Door de Stichting Melanoom is in het kader van de Nationale Campagne ter voorkoming van Huidkanker de uitgave: Dikkie Dik en de smeerpoes uitgebracht. Het is een voor kinderen (en ouders) geschreven verhaaltje over de rode kater, dat wijst op het risico welke zonnebrand bij kinderen heeft voor het op oudere leeftijd ontstaan van huidkanker.