Advertentie

Hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Ze houden zich in leven door het zuigen van bloed. Vooral onder kinderen verspreiden ze zich snel. Daarom is het belangrijk vaak te controleren. Om verdere besmetting te voorkomen, is het noodzakelijk meteen in te grijpen als je hoofdluis ontdekt. De beste aanpak is twee weken lang dagelijks kammen met een speciale luizenkam.

Ziektebeeld

Hoofdluizen komen regelmatig op scholen voor en héél veel kinderen (en gezinnen) krijgen ermee te maken. Het heeft niets met slechte hygiëne te maken en niemand kan er iets aan doen dat zijn kind luizen heeft gekregen. Er is een toenemend probleem dat steeds meer luizen resistent aan het worden zijn tegen de gebruikelijke behandelingen.

Jeuk ontstaat, doordat als de luis bloed zuigt er speeksel van de luis in de huid komt. Door te krabben kan de huid hierna wel ontstoken raken. De jeuk wordt dus niet veroorzaakt doordat de luis over de huid loopt.

Luizen zijn ongeveer 3 mm lang. Ze zijn te zien als grijsachtige beestjes, die in het haar zitten. Ook leggen ze neten, die vastgeklit zitten aan de haren. Als je ze met een vergrootglas bekijkt, blijken ze zes pootjes te hebben.

Neten zijn te zien als witte streepjes die vast aan een haar zitten. Dit in tegenstelling tot roos, dat los zit en weg te vegen of te borstelen is. Meestal is het aantal luizen tot enige tientallen beperkt, maar is het aantal neten daarentegen wel heel groot.

Oorzaken

Hoofdluizen komen in alle gezinnen voor. Ze leven van bloed dat ze krijgen door in de hoofdhuid te prikken. Ze kunnen gemakkelijk en snel langs haren lopen. Luizen springen dus niet van de ene persoon op de andere over, wat wel eens wordt gedacht.

Luizen hebben steeds bloed nodig om te overleven, anders verhongeren ze. Als een luis twee weken geen bloed heeft kunnen nemen is hij zeker dood. (zie behandeling)

Onderzoeken

Wie eenmaal luizen heeft gezien herkent ze snel. Ook de neten zijn gemakkelijk te herkennen als je weet waarop je moet letten. Op scholen zijn vaak speciale luizenmoeders, die alle kinderen regelmatig bekijken op de aanwezigheid van luizen.

De aanwezigheid van neten hoeft er niet per se op te wijzen dat er nog levende luizen zijn want de neten blijven aan het haar vastgeplakt zitten, ook al zijn ze dood.

Behandeling

  • Als je luizen of neten ontdekt, moet je het zorgvuldig uitkammen met de luizenkam. Vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Als alle luizen er uit gekamd zijn, is de kans op besmetting al sterk afgenomen. Kammen zijn te koop bij drogist of apotheek.
  • Je moet twee weken lang dagelijks kammen, omdat achtergebleven neten later kunnen uitkomen.
  • Kam het haar als het nat is. Met een beetje crèmespoeling glijdt de kam makkelijker door het haar.
  • Maak de kam na gebruik altijd goed schoon met water en zeep.

Twee weken lang dagelijks uitkammen is op zich voldoende om luizen te bestrijden.

Voorheen werd gedacht dat ook het wassen van kleding, knuffels en beddengoed noodzakelijk was om luizen te bestrijden. Uit onderzoek is gebleken dat dat niet nodig is.

Als alleen kammen niet voldoende is om van de hoofdluis af te komen, dan kun je ook antiluizenlotion (bij voorkeur een product met dimeticon) gebruiken. Ook hierbij moet weer twee weken dagelijks gekamd worden. Na zeven dagen moet het haar nogmaals behandeld worden met de antiluizenlotion.

De lotion is verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Dit artikel is goedgekeurd door Herman van Tinteren, kinderarts, niet praktiserend.