Advertentie

Haarziekten

Alopecia areata

Locale haaruitval past bij het beeld van alo-

pecia areata.

Ziektebeeld

Bij kinderen voorkomende afwijkingen aan de haren zijn:

  1. Een locale vorm van kaalheid, waarbij er kleine maar ook soms flink grote kale plekken ontstaan. Deze vorm wordt ook wel met een medische term alopecia areata genoemd. De kale plekken krijgen mogelijk later wel weer haar terug, maar het kan wel jaren duren. Deze vorm van kaalheid wordt tamelijk vaak bij kinderen met het syndroom van Down gezien.
  2. Een algehele haaruitval komt ook wel bij kinderen voor. Er is dan geen locale kale plek maar ouders valt het op dat er veel haren op het hoofdkussen zitten of dat er veel haren los blijken te zitten bij het wassen. De oorzaak is onbekend. Mogelijk spelen virussen een rol. Na verloop van tijd stopt het spontaan. Er komt geen herhaling voor en ook is het niet gekoppeld aan andere oorzaken.
  3. Bij het syndroom van de ectodermale dysplasie, zijn er naast kaalheid ook afwijkingen aan de tanden. Het komt zeldzaam voor waarbij de ernst waarin het voorkomt per kind kan verschillen.
  4. Huidschimmel op de behaarde hoofdhuid.
  5. Hoofdluis
  6. Haaruitval door uittrekken van de haren. Haar waaraan wordt gedraaid en getrokken breekt af en geeft kale plekken als het vaak gebeurt en lang wordt gedaan. Dit komt met name voor bij kinderen met een dwangmatig gedrag. Een andere naam voor haren uittrekken is trichotillomanie. Als de haren ook worden opgegeten kan er een haarbal in de maag worden gevormd.
  7. Pili torti. Dit wil letterlijk zeggen gedraaid haar. (Zie oorzaak). Het haar bij deze kinderen ziet er uit als blond poppenhaar. Het staat alle kanten op en is niet goed te kammen.
  8. Tenslotte treedt bij de behandeling met een antal cytostatica in de behandeling van kinderen met kanker ook een algehele haaruitval op.

Oorzaken

Alopecia areata wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Het wordt in verhouding veel vaker gezien bij kinderen met Downsyndroom.

Pili torti is eigenlijk geen echte haarziekte maar een kurkentrekkervorm in het haar. Door een speciale breking van het licht in het haar krijgt het een vreemd blond aspect. Voorbij de puberteit schijnt het haar een normale vorm te krijgen en verdwijnt het verschijnsel.

Het dwangmatig haren uittrekken begint vaak tegen de puberteit. Bij een aantal kinderen is het een uiting van dwangmatig gedrag. Wanneer er veel haren worden uitgetrokken kan het nodig zijn hierover met een kinderpsycholoog of kinderpsychiater te overleggen.

Onderzoeken

Aan een uitgevallen haar kan de dermatoloog onder de microscoop zien wat er aan de hand is.

Het beeld van de alopecia areata is heel verschillend van dat van het dwangmatig haren uittrekken. In het laatste geval zal blijken dat er behalve uitgetrokken haren ook afgebroken haren tussen zitten.

Behandeling

De behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak. Bij de vorm die door alopecia areata wordt veroorzaakt is er geen behandeling bekend. Schimmelinfecties worden met daarvoor gebruikelijke therapie meestal suuccesvol behandeld.

Veelgestelde vragen

Kan ik er iets aan doen dat de haren bij mijn kind meer zijn gaan uitvallen?

Antwoord: Het komt bij veel kinderen zomaar voor dat ze haarverlies hebben. De oorzaak is onbekend. Na verloop van tijd stopt het vanzelf weer. In de meeste gevallen komt het later niet nog een keer voor.

Meer weten

Er komen ook aangeboren defecten van de hoofdhuid voor. Dit wordt aplasia cutis genoemd. Het gaat om een vanaf de geboorte aanwezig defect in de hoofdhuid. Bij sommige kinderen is er een relatie met andere aandoeningen, maar meestal staat het op zichzelf. Het defect in de huid kan door een plastisch chirurg worden behandeld.