Advertentie

Onschuldige hartruis

Ziektebeeld

Vaak wordt bij kinderen op het consultatiebureau een hartruis gehoord. Gelukkig zijn de meeste van deze hartruisen onschuldig. Het wordt ook wel een funtioneel geruis genoemd. Het is goed om te weten dat heel veel kinderen als je goed luistert wel een geruis hebben. Zo wordt er bij baby’s vaak een geruis gehoord na de geboorte wat wordt veroorzaakt door bloed dat nog door de shunt tussen aorta en longslagader stroomt.

Bij oudere kinderen wordt er vaak een vaatgeruis gehoord, dat ook onschuldig is. Het ontstaat door turbulentie van bloed in de vaten die vanuit het hoofd/ halsgebied naar het hart toelopen. Het wordt bij een zittend of staand kind op een bepaalde plaats ( naast het borstbeen en net onder het rechter sleutelbeen) gehoord en heeft voor artsen een herkenbaar geluid. De medische term hiervoor is venous hum. Er is eenvoudig te testen of je hiermee te maken hebt door met een vinger op het gebied van de halsader te drukken. Het geruis wordt dan anders van geluid of verdwijnt zelfs geheel.

Ook zijn er nog geruisen met een beetje muzikale klank. Deze geruisen zijn tamelijk zacht en vaak soms wel en dan weer niet te horen.

Oorzaken

Onschuldige geruisen ontstaan door vaatturbulentie, maar zijn geen uiting van een hartaandoening. Over de precieze oorzaak is nog wel wat onduidelijkheid.

Onderzoeken

Over het algemeen kan op grond van de klachten en het lichameljk onderzoek worden geconcludeerd of er een geruis is dat door een hartafwijkking wordt veroorzaakt of door een onschuldig geruis. Bij twijfel is het mogelijk om een echocardiografie te doen.

Behandeling

Onschuldige geruisen of souffles zijn normale verschijnselen die geen enkele verdere behandeling behoeven.

Veelgestelde vragen

Hoe komt mijn kind aan dat geruis?

Antwoord: Het gaat om onschuldig geruis van bloed dat door de vaten stroomt.

Gaat een onschuldig geruis over?

Antwoord: Vaak blijkt een onschuldig geruis op oudere leeftijd te zijn verdwenen. Wanneer zeker is dat het niet om een hartafwijking gaat is het blijven controleren van een geruis niet nodig.

Meer weten

Heel veel kinderen hebben een onschuldig geruis of souffle waarvoor verder geen onderzoek nodig is. Er is enige twijfel over het nut van een elektro cardiogram (ECG) bij het onderscheid maken tussen een hartruis dat wel een bepaalde betekenis heeft en een onschuldige hartruis. In sommige gevallen stelt een normaal ECG gerust, maar het sluit een aangeboren hartafwijking niet uit.