Advertentie

Trechterborst, schoenmakersborst

Trechterborst

Trechterborst en op de huid café au lait vlekken.

Ziektebeeld

Een andere naam voor trechterborst is pectus excavatum. Het ontstaat in de loop van jaren. Omdat een trechterborst cosmetische gevolgen heeft kan het hebben ervan voor kinderen vooral in de puberteit erg belastend zijn.

Liever dragen ze een T shirt dan de vorm van hun borstkas te laten zien.

Er zijn geen medische gevolgen ofschoon wel door de deuk in de borstkas een sterke vermindering van de voor-achterwaartse diameter optreedt. Hierdoor wordt het hart meer naar links verplaatst. Ondanks dit geeft het geen belemmering van de ademhaling of de bloedsomloop.

Longfunctietesten zijn zelfs bij sterk uitgesproken vormen van een trechterborst nog normaal.

Er zijn de laatste tijd signalen dat op oudere leeftijd een trechterborst toch meer klachten kan gaan geven.

Oorzaken

De oorzaak is gelegen in het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen. Door een toename hiervan is er druk op het borstbeen gekomen dat als reactie hierop naar binnen komt te staan.

Onderzoeken

Er zijn bij een gewone trechterborst geen medische onderzoeken nodig.

Behandeling

Operatie Trechterborst

Omdat een trechterborst cosmetisch ontsierend kan zijn worden er verschillende behandelingen gedaan. Zo is het mogelijk door een siliconenvorm onder de huid aan te brengen om de kuil die is ontstaan op te vullen.

Een andere mogelijkheid is om een metalen staaf achter het borstbeen te plaatsen. Hierdoor krijgt het borstbeen weer de gelegenheid om normaal uit te groeien. Na verloop van tijd (± 3 jaar) wordt de staaf, die als hij er eenmaal zit overigens geen klachten geeft, weer verwijderd. Deze operatie wordt naar de arts die het heeft ontwikkeld de operatie volgens Nuss genoemd. De resultaten zijn tot nu toe goed. Er moet wel voor een centrum worden gekozen, waar men deze techniek vaak toepast. Met name de pijnbestrijding is een belangrijk aspect. Begeleiding van de  anesthesist rond de operatie is essentieel.

Veelgestelde vragen

Wat is het tijdstip dat een kind een operatie kan krijgen en hoe verloopt dit?

Antwoord: Tegenwoordig wordt in een aantal centra een operatietechniek gebruikt, waarbij er een metalen beugel onder het borstbeen wordt geplaatst. Hierbij worden aan weerskanten van de ribbenkast twee sneetjes gemaakt, waardoor de beugel wordt ingebracht. Ook wordt een sneetje hoger gemaakt waardoor gekeken wordt hoe de ligging van de beugel is.

Voor deze ingreep is het begin van de tienertijd heel geschikt, omdat dan het weefsel nog soepel is en kan uitgroeien.

Meer weten

Het laat zich aanzien dat op oudere leeftijd er toch meer klachten komen van een trechterborst. Ouderen hebben dan last van kortademigheid, of verminderde inspannningsmogelijkheden.