Advertentie

Rugklachten bij kinderen

Ziektebeeld

Rugklachten bij kinderen worden in tegenstelling tot de situatie bij volwassenen, vaak veroorzaakt door op foto’s herkenbare afwijkingen. Het is een weinig voorkomende klacht welke altijd goede aandacht moet krijgen. Pas na een goed lichamelijk en aanvullend onderzoek kan als er niets wordt gevonden men zich gerustgesteld voelen. Bij ieder kind met rugpijn dient daarom goed onderzoek plaats te vinden om op te sporen wat de oorzaak van de pijn is. Naar mijn idee zou daarom elk kind dat over zijn of haar rug klaagt in ieder geval door de huisarts moeten worden onderzocht.

Er zijn een aantal afwijkingen bij volwassenen die acute rugpijn geven, zoals een hernia of acute spierpijn die als het ware in de rug schiet. Dit soort rugpijn komt bij kinderen eigenlijk niet voor. Weliswaar kan hoewel erg zeldzaam er een hernia bij een kind voorkomen, maar de kenmerkende verschijnselen, zoals die bij volwassenen voorkomen ontbreken dan juist bij een kind.

Wanneer rugpijn bij een kind vergezeld wordt door een zijwaartse kromming van de wervelkolom (scoliose) is het vrijwel zeker dat er een afwijking aan de wervels, of dicht bij het wervelkanaal bestaat. Zorgvuldig onderzoek is nodig om de oorzaak boven water te krijgen.

Rugpijn met algemeen ziek zijn, of koorts doet denken aan een ontsteking van de tussen-wervelschijven. Het is wel een zeldzame oorzaak maar wel één om aan te denken bij deze combinatie van klachten.

Oorzaken

De pijn kan worden veroorzaakt door afwijkingen aan de wervels. Er zijn aangeboren afwijkingen bekend, die bij overbelasting pijnklachten kunnen geven.

Een andere mogelijkheid is overmatige of wat te fanatieke sportbeoefening. Hierdoor worden de spieren in de rug soms extra overbelast.

Ook moet altijd met de mogelijkheid van de aanwezigheid van een tumor rekening worden gehouden.

Onderzoeken

Bij verdenking op bepaalde afwijkingen of wanneer geen duidelijke oorzaak wordt gevonden bij lichamelijk onderzoek, kan een foto van de rug worden gemaakt. Eventueel is ook een MRI of CT scan, afhankelijk van waaraan men denkt een mogelijkheid.

Behandeling

Bij ouderen zijn rugklachten veelal op basis van niet goed te herkennen oorzaken aanwezig. Bij kinderen is dat veel minder het geval en moet er eerst goed onderzoek naar de oorzaak worden gedaan voor er bijvoorbeeld fysiotherapie wordt voorgeschreven.

De behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak. Vanwege de vele mogelijkheden die rugpijn bij kinderen kan doen ontstaan, is de samenwerking tussen orthopedisch chirurg en kinderarts bij het stellen van de diagnose en het inzetten van de behandeling heel belangrijk.

Veelgestelde vragen

Is rugpijn erfelijk?

Antwoord: Veel volwassenen klagen regelmatig over rugpijn. Als kind is de klacht veel minder voorkomend. Met name bij jonge kinderen kunnen er geheel andere oorzaken dan op de volwassenheid een rol spelen. Echte erfelijke factoren zijn er daarom over het algemeen niet.

Wie kan rugpijn bij een kind het beste behandelen?

Antwoord: Voordat bij een kind dat geregeld over rugpijn klaagt bijvoorbeeld fysiotherapie wordt gegeven, is het belangrijk om eerst de diagnose te weten. Rugpijn kan bij kinderen veel lichamelijke oorzaken hebben en anders dan bij volwassenen worden er bij kinderen vaker afwijkingen aan de wervelkolom of de weke delen rondom de wervelkolom gevonden.

Meer weten

Het is belangrijk om te weten dat met een gewone foto van de wervelkolom lang niet alle afwijkingen worden gevonden. Zeker als een kind geregeld over rugpijn klaagt is er de noodzaak om verder onderzoek te doen, ook al is de röntgenfoto in eerste instantie zonder afwijkingen.

Deze pagina is in 2016 bewerkt door Herman van Tinteren, kinderarts niet praktiserend.