Advertentie

Platvoeten

Ziektebeeld

Platvoet - Normale voetBij een platvoet is het gewelf aan de binnenzijde van de voet doorgezakt. Normaal is een boog aanwezig, lopende vanaf het gewricht van de grote teen naar de hak toe. Van achteren kijkend is te zien dat de hiel naar buiten toe is gekanteld.

Bij nog jonge kinderen is altijd sprake van een platte voet. Bij hen zit er nog een vetkussentje onder de voet, dat maakt dat de voet plat op de grond staat. Er is een grote variatie in wanneer het voetgewelf aan de binnenzijde ontstaat. Het is belangrijk deze variatie te kennen om niet onnodig tot maatregelen over te gaan voor iets wat eigenlijk volledig normaal is.

Platvoeten geven bij kinderen vrijwel nooit klachten. Dit komt zeker omdat het om een soepele platvoetstand gaat, die niet gefixeerd is.(zie onderzoek)

Oorzaken

Oorzaak voor een soepele platvoet kan zijn een slap spierstelsel of slappe banden. Verder komt het ook zonder bekende oorzaak voor. Het moet wellicht als een normale stand van de voet worden gezien.

Een gefixeerde platvoet heeft een heel andere oorzaak. Hierbij zijn er verbindingen tussen de voetbotjes. Men spreekt in dit geval van coalitie.

Onderzoeken

Verreweg de meeste platvoeten zijn soepele goed tot een normaal gewelf  terug te brengen voeten. Dit kan worden bekeken als de voet niet wordt belast. Als het kind op de onderzoektafel zit is het dan te zien dat er geen platvoet meer is.

Een andere manier om te kijken of een platvoet soepel is kan worden gedaan met het teken van Hübscher. Bij het staande kind trekt men de grote teen omhoog. Normaal moet er dan een gewelf ontstaan aan de binnenzijde van de voet. Als dat niet gebeurt is de platvoet gefixeerd.

Behandeling

Zoals al wel uit het bovenstaande blijkt is behandeling van platvoeten eigenlijk nooit nodig. Alle inlegzooltjes die voor vermeende voetklachten door schoenverkopers worden geadviseerd zijn in principe niet nodig. Ook gaat hiervan geen preventieve werking voor het ontstaan van platvoeten uit.

Veelgestelde vragen

Moet mijn kind steunzooltjes in de schoenen dragen?

Antwoord: Steunzolen zijn voor kinderen eigenlijk nooit nodig. In de zeldzame gevallen dat het om een gefixeere platvoet gaat is verwijzing naar een orthopedisch chirurg aangewezen.

Waarom krijgen kinderen met het syndroom van Down wel vaker zooltjes als ze platvoeten hebben?

Antwoord: Kinderen met het syndroom van Down, zijn eigenlijk de enigen, die vaak rond hun zesde of zevende jaar een aanpassing in de schoen krijgen. Dit heeft te maken met de slapte die zij in veel gewrichten en met name ook in de voeten hebben.

Meer weten

Het grootste deel van de jonge kinderen heeft geen echte platvoeten, maar platte voeten, omdat er nog een vetkussentje onder de voet zit, waardoor de voet plat lijkt. Voor jonge kinderen hoeven daarom eigenlijk nooit steunzolen te worden voorgeschreven.

Zodra een kind pijnklachten gaat ontwikkelen aan de binnenkant van de voeten, of klaagt over vermoeidheid in de voeten bij wat langere wandelingen, kan over steunzolen worden nagedacht. Men moet altijd goed bedenken dat voetklachten ook wel bij zware kinderen voorkomen, omdat hun gewicht een extra belasting voor de voeten vormt. Ook dan zijn zooltjes geen oplossing, omdat ze waarschijnlijk het soepel bewegen van de voeten juist belemmeren.

Deze pagina is in 2016 bewerkt door Herman van Tinteren, kinderarts niet practiserend.