Advertentie

Kippenborst

Ziektebeeld

Een kippenborst of pectus carinatum, bestaat uit een naar voren gericht borstbeen. Het is de tegenovergestelde situatie van een trechter- of schoenmakersborst. Deze wordt ook wel pectus excavatum genoemd.

Meestal is al op jonge leeftijd te zien dat de borstkas een vormverandering heeft. Gedurende jaren blijft het daarna stabiel om met name tijdens de groei in de puberteit extra te gaan opvallen.

De vormverandering van de borstkas kan meer of minder uitgesproken zijn. Omdat de afwijking gaandeweg richting de puberteit kan verergeren is het begrijpelijk dat kinderen die het hebben zich zorgen maken over hoe hun borstkas er uitziet. Tijdens de puberteit kan door de snelle groei van het kind de afwijking nog wel verslechteren. Velen schamen zich voor hun borstvorm en dragen liever een T shirt dan zich openlijk bloot te geven. Op zich is dit heel begrijpelijk, mede gezien de wens van tieners om vooral niet op te vallen ten opzichte van leeftijdgenoten.

Een kippenborst geeft op de kinderleeftijd geen medische problemen.

Oorzaken

De oorzaak is gelegen in een teveel aan kraakbeenvorming tussen de ribben en het borstbeen. Hierdoor wordt het bostbeen als het ware naar buiten geduwd. Wat hier weer van de oorzaak is is niet bekend. Soms spelen er erfelijke factoren bij de bouw van de borstkas een rol. Een kippenborst komt vaker bij jongens voor dan bij meisjes.

Onderzoeken

Er zijn geen speciale onderzoeken nodig. De ademhaling is bij een kippenborst niet beperkt. Longfunctietesten vallen eigenlijk altijd normaal uit.

Behandeling

Chirurgische correctie kan worden gedaan als zich een cosmetisch storende situatie voordoet.

Hiervoor zijn een aantal technieken aanwezig, die allen bij kinderen worden toegepast. Welke techniek wordt gebruikt hangt af van de voorkeur van de chirurg.

Veelgestelde vragen

Is er een bekende orzaak voor het ontstaan van een kippenborst?

Antwoord: Nee er zijn geen bekende oorzaken. Vermoedelijk heeft het iets met de overmaat aan kraakbeenvorming bij het borstbeen te maken. De oorzaak hier weer van is onbekend.

Meer weten

De trechterborst en kippenborst zijn beide uitingen van een overmatige kraakbeengroei bij het borstbeen Bij een trechterborst groeit daarbij het borstbeen naar binnen, bij een kippenborst groeit het naar buiten. In verhouding komt een trechterborst veel meer voor dan een kippenborst.

Het is te begrijpen dat de vormverandering van de borstkas voor kinderen in deze leeftijdscategorie gemakkelijk veel psychisch leed kan veroorzaken. Een mogelijkheid om te opereren, wordt daarom door kinderen die hiermee te maken hebben dringend gewenst.

Correctie van een afwijkende vorm van de borstkas wordt echter pas als het kind ouder is verricht.

Deze pagina is in 2016 bewerkt door Herman van Tinteren, kinderarts niet praktiserend.