Advertentie

Gezonde voeding voor kinderen van 6-12 jaar

voedingAlgemeen. Gezonde voeding is voor kinderen belangrijk voor hun dagelijkse doen en laten, maar ook om later als volwassene gezond te zijn. De jeugd in de Westerse wereld wordt steeds zwaarder, door waarschijnlijk een samenspel van een aantal factoren. De belangrijste daarbij zijn: een relatieve overmaat aan calorieën in combinatie met weinig beweging. Ook voor deze leeftijdsgroep gelden de principes van een gezonde voeding en gezond bewegen. Naast gezonde voeding is het ook belangrijk dat uw kind goed beweegt en met sporten en spelen zijn energie kwijt raakt.

De hier aangegeven richtlijnen moeten liefst niet in een strak schema worden toegepast. Een keer een pizza is heerlijk en gezellig. Het gaat erom te weten wat echt goede voeding is, maar een keer iets lekkers is natuurlijk geen zonde.

Schijf van vijf. Het blijft ook voor deze leeftijd nodig dat iedere dag voedingsmiddelen afkomstig uit de vijf sectoren van de schijf van vijf van het Voedingscentrum worden gekozen. Zo bent u er zeker van dat uw kind een gevarieerde voeding krijgt. Veel vers fruit en groente kunnen daarbij net zoveel worden gegeven als uw kind ze wil hebben. 

Ook nu eet uw kind vooral bij de drie hoofdmaaltijden en heeft het tot maximaal vier keer een tussendoortje.

Ontbijt. Een goed ontbijt is voor uw kind nodig om goed de dag te beginnen. Naarmate uw kind ouder wordt, wordt er op school steeds meer van hem gevraagd. Om te zorgen dat uw kind fit ’s morgens met de schooldag begint is een goed onbijt absoluut nodig. Kinderen die slecht ontbijten en later op de ochtend hongerig zijn, kunnen zich vaak in de klas moeilijker concentreren.

Begin de dag dus goed met een evenwichtig ontbijt. Behalve brood, kunnen ook heel goed pap of muesli worden gegeten. Afwisseling maaakt dat uw kind ’s morgens misschien beter eet. Uw kind mag ook best eens voor iets speciaals kiezen, zodat het eten leuk blijft.

Als voor brood wordt gekozen, gaat de voorkeur uit naar bruinbrood of volkorenbrood omdat dit meer vezels en vitamine bevat. Croissants zijn erg vet en niet geschikt voor iedere dag. Kies liever niet voor roomboter om te besmeren, omdat dit veel verzadigd vet bevat. Beter zijn margarines waaraan ook vitamine A en D is toegevoegd en die onverzadigde vetten bevatten. Voor kinderen met een donkere huidskleur en/of voor kinderen die weinig buiten komen wordt per dag 10 μgram Vitamine D geadviseerd.

Als beleg kunt u kiezen voor magere kaas, magere vleeswaren, jam, sandwichspread of vers fruit. Hazelnoot- en chocoladepasta bevat net als pindakaas veel calorieën. Geef deze daarom  niet dagelijks maar zo af en toe en ter afwisseling.

Tussen de middag eten veel kinderen ook een broodmaaltijd. Hierbij geldt hetzelfde wat is gezegd over het ontbijt.

Als tussendoortje kan uw kind fruit, zoals appel of banaan, of groente, zoals worteltjes, komkommer, Romatomaatjes, radijsjes, een rijstewafel, mueslibolletje, een plakje ontbijtkoek of een broodje eten.

Drinken. Kinderen hebben per dag afhankelijk van de leeftijd 1- 1½ liter vocht nodig. Hiervan is maar een halve liter melk per dag nodig. Er wordt relatief veel frisdrank gedronken, waarin tenzij het een light product is ook veel suikers zitten. Ook natuurlijk vruchtensap bevat relatief veel suiker. Wanneer uw kind neiging heeft om zwaar te worden kan vruchtensap beter vervangen worden door thee, mineraalwater of drink bouillon.

De warme maaltijd bestaat uit aardappelen, of rijst of pasta, met groente en vlees of vis. Aardappels maken uw kind niet dik, ofschoon ze veel zetmeel bevatten. Ze bevatten ook echter veel vezels en vitamines.

Groente kan goed worden afgewisseld. Er is een enorme keuze aan verse groente. Ook groente uit de diepvries is gezond.

Vleeswaren zijn voor uw kind nodig als bron voor eiwit en ijzer. Gebruik echter liever niet steeds vette vleeswaren, maar mager vlees, zoals kipfilet, runderlappen als stoofvlees, biefstuk tartaar, fricandeau.

Er wordt geadviseerd om minstens twee keer per week vis te eten.