Advertentie

Bijvoeding

Gezonde kinderen die borstvoeding krijgen hebben het eerste half jaar niets anders nodig. Wanneer in de eerste dagen bijvoeding nodig is kan voor standaard zuigelingen voeding worden gekozen indien er geen aanleg voor allergie bestaat. Indien dit wel het geval is, wordt voor een zogenoemd eiwithydrolysaat gekozen.(zie ook voedselallergie)

Bijvoeding eerste week. Wanneer de baby in de eerste week na de geboorte onvoldoende drinkt, omdat de borstvoeding nog niet toereikend is, zal er allereerst worden gekozen voor vaak aanleggen. Als hiermee het probleem is opgelost is er geen verdere actie nodig. Er kunnen echter situaties zijn, waarin er een reden is om bijvoeding te geven. Deze zijn:

 • Gewichtsverlies van > 10 % van het geboortegewicht
 • Blijvend gewichtsverlies na dag 3
 • Kind dat niet gaat groeien vanaf dag 5
 • Kind na 2 weken nog niet op geboortegewicht
 • < 6 natte luiers in 24 uur na dag 4
 • < 3 poepluiers in 24 uur (eerste 14 dagen)

Schema minimaal bijvoeden gezonde zuigeling.

  dag1 dag2 dag3
2500-3000          7×7  ml        7x10ml       7x15ml
3000-4000 6x10ml 6x15ml 6x20ml
4000-5000 6x15ml 6x20ml 6x25ml

Kinderen met een geboortegewicht onder 2500 gram en boven 4500 gram krijgen vaak op advies van de verloskundige of kinderarts bijvoeding voorgeschreven.

Nadelen van bijvoeding:

 • Grotere kans op aanlegproblemen
 • Grotere kans op geel zien door minder colostrum
 • Meer stuwing
 • Zelfvertrouwen moeder daalt
 • De totale borstvoedingsperiode wordt verkort
 • Bijvoeding met kunstvoeding verstoort de opbouw van de normale darmflora en verhoogt kans op allergie
 • Verstoring van het  vraag- aanbod mechanisme

Bijvoeding vanaf 6 maanden. Het is natuurlijk niet zo dat precies zelfs op de dag nauwkeurig er iets bij uw baby verandert, waardoor er nu plots voeding moet worden bijgegeven. Sommige kinderen geven al eerder aan iets anders te willen, anderen blijven voor de borst kiezen.

Bijvoeding is zowel uit medisch als emotioneel en motorisch oogpunt voor een borstgevoede baby een volgende stap.

Ten eerste heeft het lichaam behoefte aan voedingsstoffen die nu onvoldoende alleen uit moedermelk gehaald kunnen worden. Met name is de caloriebehoefte en het aanbod van ijzer daarvan in moedermelk niet helemaal meer op elkaar afgestemd. Verder hebben de meeste kinderen veel meer interesse in hun omgeving gekregen en vinden ze het leuk wat anders te krijgen.

Tanden gaan doorkomen en ook dat is een teken dat het een natuurlijke ontwikkeling is om vastere dingen te gaan eten.

Veel kinderen hebben echter in deze fase nog een grote zuigbehoefte. Ze vinden het heerlijk om na van een lepeltje te hebben gegeten later weer even aan de borst te drinken.

Bijvoeding kan geleidelijk worden ingevoerd. Het is ook een manier om zo de borstvoeding af te bouwen. Bij voorkeur zijn de hapjes in het begin nog fijn gemalen. Als de baby hieraan gewend is kunnen wat meer grove dingen worden geprobeerd. Het is van belang om de baby in deze periode te wennen aan verschillende smaken. Hoe eerder een baby in deze tijd in de gelegenheid is om verschillende structuren in de voeding en verschillende smaken te ervaren hoe minder snel er later voedingsproblemen zullen ontstaan.

In het eerste half jaar worden geen brood, koek of dergelijke tarweproducten gegeven. Met andere woorden het lijkt beter om nog geen gluten te introduceren bij nog jonge baby’s.

Voor veel kinderen is overigens groente en fruit in het begin helemaal niet zo gewenst, Je kan het aan de gezichten zien. Bedenk dat ze aan zowel smaak als structuur van de andere voeding moeten wennen. Geef de pogingen vooral niet te snel op. Blijf het proberen maar forceer vooral niets, want daarvan komen juist veel eetproblemen door. Gewoon blijven aanbieden en als het niet gaat weer afserveren. Uw baby heeft nog een heel leven voor zich om er wel aan gewend te raken.