Advertentie

Aanleggen, techniek van

Voor het goed laten slagen van borstvoeding kan er niet genoeg op worden gewezen hoe belangrijk het goed aan de borst aanleggen van de baby daarbij is.

Door een verkeerde techniek kunnen er gemakkelijk tepelkloven of wondjes op de tepel gaan ontstaan.

Verderop staat een stukje over de diverse houdingen die er voor het voeden aan de borst zijn.

Allereerst is het belangrijk om ontspannen aan de voeding te beginnen. Kinderen voelen de spanning die je hebt en gaan dan mogelijk daardoor slechter drinken. U moet zo min mogelijk spanning in de spieren voelen door even alles los te laten. Kies een zodanige houding dat u prettig zit of ligt en neem even de tijd om u goed te “installeren”.

Aanleggen, goed en verkeerdEen baby neemt een flink deel van de borst in de mond. Daarom moet hij er goed bij kunnen om de tepel te pakken. Daarbij moet het hoofdje in één lijn liggen met zijn romp. Het hoofdje moet dus niet naar z’n linker of rechter schouder geknikt liggen. Ook moet de baby zijn mondje op dezelfde hoogte hebben als waar de tepel zit, misschien wat lager, maar niet te veel.

Breng altijd het kind naar de borst en niet de borst naar het kind.

AanleggenSteun de borst van onder met de hand en duw van boven met de duim op de borst. Houdt de vingers vrij van de tepelhof, zodat de baby die goed kan pakken. Wanneer de onderlip in contact wordt gebracht met de tepel, zal een baby z’n mondje openen. Dit is een reflex, die onderdeel is van de zuigrefelex. Ook als de wang van de baby naast de mond wordt aangeraakt zal het mondje open gaan.

Als de baby de borst pakt, moet een voldoende groot deel van de tepelhof mee worden genomen. De tong van de baby ligt tegen de onderkant van de borst. Als alleen de tepel in de mond wordt genomen, lukt het drinken slecht, is het drinken pijnljk en ontstaan er snel wondjes op de tepel.

Het kinnetje mag tegen de borst liggen, maar de neusgaten moeten goed vrij liggen om te kunnen ademhalen. 

Als de baby goed heeft gepakt, krullen de lipjes wat naar buiten. Baby’s drinken niet aan de borst zoals wij aan een rietje zuigen, maar maken met hun tong en kaken een beweging, waardoor de melk uit de borst wordt getrokken.