Advertentie

Veiligheid op de fiets

Hoe neem je je kind veilig mee op de fiets? Van baby tot het eerste eigen fietsje.

Baby op de fiets.

Achterop zitten.

Eerste fietsje.

Baby op de fiets. Wanneer uw baby zelf enige tijd kan blijven zitten, kan hij meegenomen worden op de fiets. Over het algemeen zal dit vanaf ongeveer 8 maanden zijn. Hiervoor worden meestal zitjes gebruikt die aan het stuur worden bevestigd. Er zijn diverse soorten te koop. Kijk naar een degelijk zitje, met goede steuntjes voor de voetjes. Ieder zitje moet voldoen aan de EU normen. Voor zitjes is dat code NEN-EN 14344. Het hangt van het gewicht en de grootte en de eventuele andere kinderen af, wanneer het moment komt om achterop te gaan zitten. Begin met kleine stukjes als de baby nog jong is, want ze zitten ook thuis nooit zo lang achter elkaar rechtop. Laat uw kind een helm dragen zodat hij bij een val niet met zijn hoofdje op de straat komt.

Houd er rekening mee dat het in het begin wel even wennen is om met een relatief zwaar kind aan het stuur te fietsen. Vooral in druk verkeer wordt het daardoor wel wat lastiger om te manoeuvreren.

Het meenemen van een baby in een draagzak terwijl u fietst is absoluut af te raden. Bij een val met de fiets kunt u op de baby terecht komen of de baby kan zelfs uit de draagzak vallen. Er zijn hele ernstige ongelukken uit deze wijze van meenemen van een baby voortgekomen.

Achterop zitten. Kinderen tot een jaar of vier kunnen het beste in een kinderzitje achterop zitten. Er zijn hiervoor verschillende modellen bij de rijwielzaken te koop. Ze moeten goed stevig aan de fiets, zowel aan de bagagedrager als aan het frame worden bevestigd en niet los kunnen schieten. Ook voor deze zitjes geldt de norm NEN-EN 14344.

Er moeten beschermingshoesjes om de veren van het zadel komen, zodat uw kind hier niet met de vingertjes tussen beklemd kan raken.

Een kinderzitje met voetsteuntjes voorkomt over het algemeen niet dat de voetjes tussen de spaken kunnen komen. Hiervoor zijn er speciale hardplastic beschermingsplaten te koop. Heel veel kinderen krijgen nog hun voetjes tussen de spaken. Het geeft vaak grote wonden en er zijn veel doktersbezoeken nodig om het herstel te vervolgen. Met het aanbrengen van een eenvoudige beschermingsplaat is dit te voorkomen. Een jasbeschermer is iets anders en voorkomt niet dat de voetjes tussen de spaken komen.

Eerste fietsje. Bij het eerste fietsje worden meestal nog de zogenoemde zijwieltjes gebruikt. Hierdoor kan de fiets als een soort driewieler worden gebruikt. Kinderen hebben er daardoor in het begin nog meer stabiliteit mee. Dit is al wel een echte fiets waarmee je de weg op gaat. Hij moet daarom aan alle voorschriften voldoen. Als u met uw kind de straat op gaat neem dan in het begin stille straten zonder ander verkeer, zodat het voor de nog jonge fietser niet gevaarlijk is.

Een kinderfiets moet een goede zadelhoogte hebben. Als uw kind op het zadel zit, moeten beide voetjes de grond kunnen raken. Over het algemeen zijn er nog geen versnellingen nodig. Dat kan later wel komen. Zeker voor kinderen die net leren fietsen zijn versnellingen een extra moeilijkheid als ze leren om de fiets onder controle te krijgen. Neem daarom ook een fiets met een terugtraprem. Dat is gemakkelijker dan één met een handrem.

Ook voor dit eerste fietsje is het dragen van een helm nog niet verplicht in Nederland, maar het kan zeker geen kwaad om uw kind een helm te laten dragen.