Advertentie

Slapen

Algemeen.

Temperatuur van de slaapkamer.

Bedje en campingbed.

Slaapzak.

Deken

Dekbed.

Matrashoes en zeiltje.

Hoofdbeschermers.

Kruiken.

Algemeen. Natuurlijk bent u er wel mee bekend dat baby’s tegenwoordig op hun rug worden gelegd om daarmee het risico op wiegendood te verkleinen. Ook weten de meeste ouders wel dat er om dezelfde reden geen te hoge temperatuur in het bedje moet komen. Bij het opmaken is het altijd aan te bevelen om dit zo kort mogelijk te doen. Dat wil zeggen, dat er geen lang voeteneinde is. Een kort opgemaakt bedje is het beste zo te maken dat het laken en dekentje net tot de schouders komt.

Een laken of deken moeten altijd strak worden opgemaakt, zodat de baby of peuter er niet in verstrikt kan raken. Om dezelfde reden moeten ook bandjes en lintjes aan beddengoed worden vermeden, omdat een kind hierin in zijn slaap misschien verward kan raken. Maak daarom ook geen fopspeentjes met een lint vast aan het pakje of de slaapzak.

Het gebruik van schapenvachtjes dat vroeger nog wel populair was, moet worden afgeraden vanwege de te hoge lichaamstemperatuur die het kan geven.

Hieronder staan een aantal punten waarop u moet letten als u uw baby of peuter te slapen legt. Als u over wiegen, bedjes of beddengoed voor de baby vragen heeft kunt u deze het beste stellen op het consultatiebureau.

Temperatuur van de slaapkamer. Een ideale temperatuur voor de slaapkamer van uw baby of peuter is tussen 16 en 18 graden. In de zomer of op vakantie is het buiten vaak veel warmer. Het is dan beter om te zorgen dat de kamer overdag niet te heet wordt en er goed wordt geventileerd, zodat het op de kamer steeds koel blijft. 

Vooral jonge baby’s hebben nog een slechte temperatuurregeling. Ze kunnen als de temperatuur in hun omgeving te hoog oploopt er niet iets aan doen om hun eigen lichaamstemperatuur te verlagen. Hierom kan het beddengoed ook beter niet voor te veel warmte zorgen of te veel isolerende werking hebben. Zeker als de kamer warm is kan er met een slaapzak worden volstaan. Combineer nooit een slaapzak met een dekbedje! Hierbij kan er namelijk een veel te hoge temperatuur ontstaan.

Hoewel baby’s na de geboorte wel een mutsje op hebben om niet teveel af te koelen, is het dragen van mutsjes in bed niet aan te bevelen. Een baby reguleert via het oppervlak van zijn hoofdje wel de temperatuur. 

Als u ziet dat uw baby transpireert, of een rood gezicht heeft, heeft hij het te warm en moet er iets aan kleertjes of beddengoed worden gedaan.

Bedje. Bedjes moeten tegenwoordig aan verschillende veiligheidsaspecten voldoen. Zo is er een afspraak dat de afstand tussen de spijlen niet meer mag bedragen dan 10 cm. Dit is om te voorkomen dat een baby of kind er met zijn hoofdje in bekneld kan raken, of dat de armpjes of beentjes vast komen te zitten.

Bij oudere bedjes kan het zijn dat deze afstand te ruim is. Het is niet voor niets dat er veiligheidsnormen zijn opgesteld. Bekijk als u een oud bedje gebruikt daarom extra alle sluitingen en spijlen. Zoek ook naar plekken waar uw baby zich aan kan bezeren.

Zet bedjes nooit tegen een verwarming aan. De temperatuur kan dan veel te hoog oplopen in bed. Ook moet het bed niet bij gordijnen of hangende koordjes van gordijnen staan zodat als uw kind gaat staan, hij zich hierin kan verstrikken.

Campingbedje. Een campingbedje is beslist niet voor permanent gebruik. Het heeft daarvoor niet genoeg stevigheid. Het moet alleen gebruikt worden voor vakantie of als u uit logeren gaat. Er zijn ook kampeerbedjes voor in de tent of caravan.

Let bij de aanschaf erop dat het campingbed stevig staat en niet onstabiel is. Als uw kind gaat staan en tegen de rand leunt mag het niet omvallen.

De inklapbare delen mogen niet plotseling los kunnen schieten en het moet een veilige sluiting hebben, zodat uw kind zich daaraan niet kan bezeren.

De bodem moet stevig zijn, zodat die niet kan doorbuigen of breken. de bodemplaat kan uit twee delen bestaan, maar dan mag er niet teveel ruimte tussen zitten. Ook tussen de bodemplaat en de wanden mag niet teveel ruimte aanwezig zijn.

De wanden moeten luchtdoorlatend zijn en een hoogte hebben vanaf de matras van minimaal 55 cm. Als ze lager zijn is er het risico dat als uw kind gaat staan het over de rand valt.

Contoleer als u het bedje heeft uitgezet altijd even of het stevig staat en of de vergrendeling goed zit, voordat u uw kind erin laat.

Slaapzak. Een slaapzak is voor baby’s en peuters in alle maten te koop. Ze zijn er met en zonder mouwtjes en met en zonder voering. Door het gebruik van een slaapzak kan uw baby zich minder makkelijk omrollen, of als hij ouder is proberen uit bed te klimmen.

Er zijn gewatteerde zakken en meer luchtiger modellen voor de warmere dagen. Bij een gewatteerde slaapzak is er eigenlijk geen andere bedekking nodig, zoals een dekentje. (Zie ook bij deken)

Let erop dat er geen losse touwtjes of lintjes aanzitten. Hiermee kan uw baby mogelijk de vingers beknellen, of zich misschien op een andere manier bezeren. De slaapzak mag ook geen banden of linten hebben om onder de matras door te halen, zodat de slaapzak op de onderlaag wordt vastgezet. Hierin kan een kind verstrikt raken met alle gevolgen van dien. 

De ritssluiting kan het beste beneden ziiten, zodat de slaapzak niet door uw kindje kan worden opengemaakt.

Een slaapzak kan voor teveel warmte zorgen als uw baby koorts heeft. Let dan wat extra op de temperatuur. In ieder geval moet een baby met koorts niet te dik worden ingepakt, omdat daarmee de lichaamstemperatuur extra kan oplopen. Vooral bij wat oudere zuigelingen en peuters is er bij koorts het risico op een koortsstuip. Ook daarom moet een te hoge temperatuur worden voorkomen, door een koortsig kind luchtig te kleden en niet te dik toe te dekken.

Deken. Dekentjes zijn er van kunsstof, katoen en wol. Voor het warmte effect en de isolatie maakt het niet veel uit welke soort u kiest. Ook synthetische spullen geven een hoge isolatiegraad. Het gebruik van een laken en een dekentje is prima, als ze strak worden opgemaakt. Dit laatste heeft altijd tot doel om te voorkomen dat de baby zich omrolt op de buik en om te voorkomen dat uw kind verstrikt raakt in het beddengoed.

De combinatie van een deken met een gewatteerde slaapzak is vrijwel niet nodig. Alleen bij erge kou op de slaapkamer als er geen verwarming is kan het nodig zijn. De kamertemperatuur ligt in het ideale geval tussen de 16 en 18 graden en daarbij is de combinatie van een deken met en gewatteerde slaapzak niet nodig.

Pas bij koorts op dat de temperatuur niet te hoog oploopt onder een deken. Er is geen enkele reden om een koortsig kind warm in te pakken. Het idee dat iets eruit moet zweten is een ouderwets idee dat niet op iets berust.

Dekbed. Een dekbed is de eerste twee jaar voor kinderen geen geschikt beddengoed. Het kan beter tot later worden bewaard. Door een dekbedje kan de baby het veel te warm krijgen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Ook kunnen jonge kinderen onder een dekbed kruipen. Ze kunnen daarna niet meer de weg terug vinden en sterk oververhit raken.

Matrashoes en zeiltje. De onderlaag waarop de baby ligt moet kunnen meeademen als de baby op de buik ligt met het gezicht op de onderlaag. Het gebruik van plastic zeiltjes of matrashoezen is daarom gevaarlijk. Matarshoezen worden wel geadviseerd bij kinderen die een allergie voor huisstofmijt hebben. Het is de vraag of er veel effect van deze hoezen wordt gezien, maar daarbij hebben ze wel voor jonge kinderen een veiligheidsrisico.

Het gebruik van een zeiltje voor oudere kinderen die in bed plassen is geen probleem omdat we het dan al over kleuters of nog oudere kinderen hebben. 

Hoofdbeschermers. Dit zijn zachte schuimrubber platen, met een kunsstof- of stoffenomkleding. Ze worden met bandjes vastgemaakt aan de spijlen van het bedje. Het doel is te voorkomen dat de baby zich zeer doet aan de spijlen van het bed.

Het gevaar van deze hoofdbeschermers is dat als de baby zichzelf omhoog werkt, hij met zijn gezichtje tegen de wand kan komen te liggen of in de hoek kan komen. Hierdoor is er risico op verstikking.

De spijlen in de bedjes van tegenwoordig moeten op een bepaalde afstand zijn aangebracht, zodat de baby er niet met zijn hoofdje tussen kan komen en er ook geen armpjes of beentjes tussen bekneld kunnen raken. Daarmee is het gebruik van de hoofdbeschermers ook overbodig geworden.

Kruiken. Er is nog een sterk verbreid idee dat baby’s en jonge kinderen een kruik nodig hebben. Tenzij hierover speciale afspraken worden gemaakt door de kinderarts bij te vroeg geboren kinderen, is het gebruik van kruiken bij gezonde voldragen baby’s eigenlijk niet nodig.

Kruiken hebben het risico dat ze voor een te hoge lichaamstemperatuur zorgen, wat in relatie staat met wiegendood.

Vooral jonge baby’s zijn gevoelig voor stralingswarmte. Daarmee wordt de warmte bedoeld die een voorwerp geeft. U hoeft niet om de temperatuur van een kachel te voelen deze vast te pakken. Door de hand erbij te houden is al de warmte te voelen.

Kruiken geven voortdurend warmte af, waardoor er een constante warmte naar de baby wordt afgegeven. Daarom mag een kruik nooit tegen de baby worden aangelegd, omdat hierdoor het risico bestaat op het krijgen van brandwonden. Het is ook als een kind maar lang genoeg tegen een kruik aanligt mogelijk om zelfs bij matig verhoogde watertemperaturen een verbranding op te lopen. Leg als u een kruik gebruikt deze altijd gewikkeld in een hoes op enige afstand van het kind neer. Zie brandwonden.

Er zijn warmwaterkruiken, van metaal en de zogenoemde warmwaterzakken. Ook zijn er pittenzakken, gevuld met pitten, die opgewarmd moeten worden in de magnetron, oven of boven de verwarming.

Kruiken kunnen het beste worden gebruikt om het bedje voor te verwarmen. Hierdoor komt uw baby al in een warm nestje en hoeft hij niet meer zelf warmte af te geven voor het opwarmen van het bed.

Het risico van kruiken die met water worden gevuld, blijft altijd dat er mogelijkheid is op lekken. Bij lekkage kan het water voor uitgebreide verbrandingen zorgen. Let er daarom op dat de dop goed afsluit, door de kruik ondersteboven goed heen en weer te schudden. Gebruik nooit een kruik als u eraan twijfelt of hij misschien lekt.

Pittenzakken zijn gevuld met kersenpitten. Ze kunnen ook heel heet worden, tot zelfs verbranding van de pitten aan toe. De pittenzakken moeten op dezelfde manier als een kruik worden gebruikt en mogen nooit direct tegen een baby worden aangelegd.

© Mijnkinderarts 2010