Advertentie

Inslaapproblemen

Veel kinderen hebben geregeld problemen met inslapen en doorslapen. Uit onderzoek blijkt dat het bij kinderen van 4 jaar en ouder bij ongeveer 1 op de 10 voorkomt. Bij kinderen tot 4 jaar is het zelfs wel 2 tot 3 op de 10. Wat kan de oorzaak zijn van inslaapproblemen?

Er zijn veel oorzaken te geven voor het gedrag waarbij kinderen uit hun bed komen, roepen omdat ze niet kunnen slapen of na een poosje te hebben geslapen weer huilend wakker worden.

In grote lijnen is de oorzaak in twee groepen te verdelen. Tot de eerste behoren kinderen die gebruik maken van de toegevendheid van hun ouders door ze bij het minste of geringste bij zich te laten komen, tot de tweede kinderen met een medische of psychologische problematiek.

Oorzaken door interactie tussen ouders en kind:

Veel inslaapproblemen berusten op de ruimte die kinderen krijgen om ouders bij zich te laten komen. Bekende zaken uit de truckendoos van kinderen zijn: Mamma ik heb zo’n dorst, mag ik een beetje water drinken. Mamma ik kan helemaal niet slapen. Mag het licht even aan. Mamma ik heb een beetje buikpijn. enz. Steeds naar uw kind toegaan geeft een bekrachtiging van het gedrag, want natuurlijk is het fijn en gezellig als je vader of moeder weer even langs komt als je toch nog niet moe genoeg was om in slaap te vallen.

Het is belangrijk om te herkennen dat als ongewenst gedrag van uw kind zich herhaalt, er op het signaal dat uw kind uitzendt blijkbaar een beloning of in ieder geval een positieve reactie is gevolgd. Gedrag zal verminderen en uitdoven als er geen positieve reactie meer op volgt. Duidelijk grenzen stellen aan wat u gaat doen en dit ook aan uw kind laten weten helpt enorm om gedrag te beïnvloeden. Wanneer u gezellig blijft doen naar uw kind, terwijl u al voor de tweede keer langs bent geweest omdat hij niet in slaap kan vallen, zal ertoe leiden dat er een derde keer op volgt. Door het heel kort en zakelijk af te wikkelen en ook te benoemen dat u niet meer komt, zal de vraag uiteindelijk afnemen.

Ouders zijn ook overdag wel besluiteloos en daarmee voor hun kind onduidelijk. Gaan zelfs met peuters in discussie zonder boven hen te staan en hen te vertellen wat er gaat gebeuren. Zodra kinderen merken dat ze ruimte krijgen in hun gedrag zullen ze dat volhouden of uitbreiden. Zie ook: Wijze waarop gedrag ontstaat.

Medische oorzaken kunnen zijn:

  1. Luchtweginfecties, zoals middenoorontsteking. Als je plat gaat liggen neemt bij een ontstoken oor de druk en daarmee de pijn toe. Ook kunnen kinderen wakker worden van veel hoesten of benauwdheid.
  2. Jeuk van de huid door eczeem neemt in bed nogal eens toe. Kinderen zijn dan erg onrustig doordat ze steeds moeten krabben. Als zich dit voordoet is de huid blijkbaar nog niet geheel rustig en is het nodig de behandeling te intensiveren. Luchtiger kleding helpt misschien ook al om het jeuken te verminderen.
  3. Wormpjes, komen vooral als een kind net in bed ligt uit het rectum gekropen en geven daar op de huid rond de anus heel veel jeuk. De kriebel van wormjes is enorm en leidt weer tot krabben en herinfecties. Er zijn goede wormmiddelen bij de drogist te koop.
  4. Groeipijn ontstaat vooral nadat een kind net een tijdje in bed ligt. Het gaat om een felle stekende pijn, die in het scheenbeen bij de knieën voorkomt. We weten dat het iets onschuldigs is. De oorzaak is onbekend. Het verdwijnt weer zoals het is gekomen, maar kan voor veel ongemak zorgen.
  5. Kinderen met ADHD slapen bijna allemaal erg slecht in. Doorslapen gaat wel beter. Het kan een medicijn effect zijn, maar vaak hadden ze dit ook al voordat ze medicijnen kregen. Door gebruik van melatonine, dat een lichaamseigen stof is wordt het slaappatroon vaak weer hersteld.
  6. Ook bij angststoornissen of kinderen die een angstaanjagende ervaring hebben gehad is het inslapen een probleem. Het is overigens heel normaal als kinderen angstig zijn voor het slapen gaan.
  7. Inslapen is verder verstoord als een kind op school wordt gepest. Zij blijven ook vaak lang wakker omdat zolang het geen ochtend is ze niet naar school hoeven, waar het allemaal weer begint.
  8. Als er zorgen over spanningen in het gezin zijn, of over slechte schoolresultaten kunnen veel kinderen niet in slaap komen.