Advertentie

Lachgas

Lachgas wordt toenemend gebruikt op party’s en in het uitgaanscircuit. Het is een goedkoop middel dat zijn oorsprong heeft in de geneeskunde waar het als narcosemiddel al ruim twee honderd jaar in gebruik is. Lachgas is een kleurloos gas met een wat zoete geur dat men ruikt als het wordt ingeademd. Het is op sommige party’s gevuld in balonnen verkrijgbaar. De prijs bedraagt hiervan ongeveer € 3. Meestal wordt het verkregen uit een gaspatroon zoals die in slagroomspuiten worden gebruikt. Van hieruit wordt het ook weer in een ballon gedaan die langzaam wordt leeggezogen. Direct gebruik vanuit een gaspatroon is niet mogelijk omdat dan de lippen bevriezen.lachgas

De werking van lachgas begint direct na inademing ervan en duurt enkele minuten. Het komt via de longen in het lichaam en is na een uur weer uit het lichaam verdwenen. Over het algemeen gebruikt men maar één patroon op een avond. Frequenter gebruik kan tot meer lichamelijke klachten leiden en tot een katerig gevoel en hoofdpijn de volgende dag. Door lachgas ga je je vooral vrolijk en high voelen. Er zijn zoals aan elk medicijn ook risico’s aan het gebruik ervan verbonden. Lachgas werkt niet verslavend* maar er kan wel een sterk verlangen naar het gebruik ervan ontstaan.

Lachgas in combinatie met alcohol of andere drugs kan onverwachte effecten veroorzaken. Combi gebruik moet daarom sterk worden afgeraden.

Effecten.

  • Je voelt je vrolijk, opgewekt en bent lacherig (vandaar de naam lachgas)
  • Het geeft het gevoel high te zijn en gevoelens en gedachten worden anders, sterker ervaren. De werking is bij iedereen weer anders en hangt behalve van de persoonlijkheid van de gebruiker ook af van de omgeving waarin lachgas wordt ingenomen. Wanneer je het in een veilige, gezellige omgeving gebruikt is het anders dan wanneer je gespannen bent of je onveilig voelt.
  • Geluiden en beelden worden soms anders beleefd dan ze in werkelijkheid zijn.
  • Lichamelijke effecten, zijn: verdwijnen van het pijngevoel, ongecoördineerde bewegingen, slaperigheid. Bij gebruik van lachgas zijn de lichamelijke effecten soms aanzienlijker dan de geestelijke.
  • Negatieve lichamelijke effecten zijn: misselijkheid, duizeligheid, hallucinaties, onrust, angst, flauwvallen, kater.
  • Bij gebruik uit de patroon, kunnen lippen of longen bevriezen.
  • Overmatig gebruik van lachgas kan mogelijk aanleiding geven tot onvruchtbaarheid en miskramen. Vanwege het risico voor het ongeboren kind wordt gebruik in de zwangerschap of zelfs al als je zwanger wilt worden afgeraden.
  • Bij chronisch gebruik daalt het vitamine B12 gehalte, waardoor er neurologische verschijnselen kunnen ontstaan.

Artsen raden het gebruik van drugs voor kinderen en jongeren sterk af vanwege de risico’s die ze voor de gezondheid kunnen geven. Worden toch drugs gebruikt dan is het verstandig om goed de werking en de negatieve effecten ervan te kennen.

* Er wordt bij verslaving gesproken van lichamelijke afhankelijkheid als na het stoppen van een drug er een sterke lichamelijke reactie komt die pas weer verdwijnt als het middel weer wordt gebruikt. Van geestelijke afhankelijkheid wordt gesproken als er een sterk verlangen is om het middel te nemen en de gebruiker zich niet prettig voelt zonder het middel.

De informatie op deze pagina is ontleend aan de gegevens van het Trimbosinstituut en Drugsinfoteam.