Advertentie

Snijwond

Een snijwond is zo opgelopen. En vaak ziet het er ernstiger uit dan het is. Wanneer moet je ermee naar de dokter, en wanneer kun je het zelf af?

Een snijwond kan worden opgelopen, door een mes, een stuk glas of metaal. In principe kan een snijwond overal zitten, maar het komt veel voor aan de handen en voeten.

Snijwonden bloeden vaak hevig, maar zijn na de eerste fase minder pijnlijk.

Behandeling:

Spoel de wond onder een lopende kraan met lauw water goed uit. Als er geen stromend water aanwezig is, kan ook drinkbaar water uit een fles worden gebruikt. Vooral wanneer er een snijwond aan de voeten is ontstaan door in glas of een scherpe schelp te stappen moet de wond heel goed worden gespoeld.

Kijk hoever de wondranden tegen elkaar kunnen komen. Als dit niet goed aansluit, moet de wond worden gehecht. Eigenlijk is het beter alle snijwonden in het gelaat te hechten of wat tegenwoordig ook wel gebeurt te plakken, met een speciale wondlijmstift.

Wonden in de lip van het lippenrood tot op de huid moeten ook worden gehecht omdat er anders de kans bestaat dat de twee gedeeltes niet goed op elkaar aansluiten, waardoor er een verspringing is te zien in het lippen rood. Betreft het een snee in de lip, alleen in het lippenrood dan is hechten niet nodig.

Als er helemaal geen spanning op de wondranden staat worden er ook nog weleens zwaluwstaartjes gezet, maar over het algemeen gaat de voorkeur uit naar hechten.

Een sneetje in de vinger kan meestal gewoon met een stevig verbandje worden behandeld. Snijwonden in de handen infecteren niet snel, omdat de doorbloeding van de handen heel goed is.