Advertentie

Huidverzorging

huidverzorging 

Na de geboorte hebben baby’s vaak een laagje witte huidsmeer op hun romp en in de lichaamsplooien. Dat kan gewoon blijven zitten en trekt vrij snel in de huid. Ze krijgen vaak wel even een lauw badje om bloedresten weg te spoelen.

Baden en badwater.

Baby’s vinden het over het algemeen heerlijk om in bad te gaan. De meeste baby’s krijgen één keer per dag een badje. Als uw baby een erg droge huid of aanleg tot eczeem heeft is het beter om maar twee keer per week te baden.

Het badwater kan het beste lauw zijn, met de zelfde temperatuur die het lichaam heeft (37º). Zonodig kan er badolie aan het water worden toegevoegd om  de huid vet te houden. Er zijn hiervoor diverse producten op de markt. Ook kunt u ervoor kiezen na het badje de huid met een beetje babyolie in te smeren. Het gebruik van zeep is voor baby’s nog niet nodig.

Na de wasbeurt is het belangrijk om de huidplooien goed droog te maken, met de handdoek of een katoenen doek. Als er vocht in de plooien achter blijft kan het daar gaan smetten. Bekende plaatsen hiervoor zijn de nekplooien, achter de oren en onder de oksels en in de liezen.

Om te voorkomen dat de huid hier stuk gaat door smetten is het ook mogelijk hier wat extra babyolie of witte vaseline te smeren. Als er smetplekken zijn gekomen kunt u wat vaker de plaatsen vet houden en er extra op letten dat de hier bovengenoemde plekken droog zijn na het wassen.

Zuigelingen hoeven niet iedere dag in bad als ze aanleg hebben voor een droge huid. Vreemd genoeg droogt de huid uit als je vaak in het water komt. Er wordt meestal geadviseerd om tot maximaal drie keer per week in een badje te gaan als de baby een droge huid en eczeem heeft. Het is ook niet nodig om een lange wasbeurt te geven. Met ongeveer vijf minuten is het lang genoeg geweest. Blijft de baby langer in het water dan neemt de huid water op, waardoor juist een uitdrogend effect optreedt.

Normale kamertemperatuur is voor de badkamer voldoende. Badwater koelt wel snel af en vooral jonge zuigelingen kunnen daardoor afkoelen

Let u erop om een baby nooit alleen in het bad te laten om in de tussentijd een klusje te doen. Ook al kunnen kinderen wel al zelf loszitten, dan kunnen ze in een badje altijd onderuit glijden of net dat doen waarvan je niet had gedacht dat ze dat al konden. zie ook het onderwerp badje

Haren wassen. Af en toe kunnen ook de haartjes worden gewassen met een baby shampoo. Deze shampoos zijn zacht en prikken niet als het in de oogjes komt. U kunt na het wassen de haartjes met een zacht borsteltje die speciaal darvoor zijn in model brengen.

In de zon. Baby’s worden het eerste jaar het liefst uit de volle zon gehouden. Zij hebben nog weinig pigment en kunnen snel verbranden. Een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (tenminste 50) is nodig om te voorkomen dat er zonnebrand optreedt. Omdat zij een in verhouding groot hoofd hebben, raken ze sneller verhit dan oudere kinderen. Ze worden daarom het liefst in de schaduw gehouden en als ze toch in de zon komen kunnen ze het beste iets op hun bolletje dragen, in de vorm van een petje of een zonnehoedje.

Hoe je zomers het beste met een baby kan omgaan kan je zien in zuidelijke landen, waar baby’s alleen ’s avonds buiten komen en overdag in de schaduw van het huis blijven.