Advertentie

Badje

baby badjeBaby’s vinden het over het algemeen heerlijk om in bad te gaan. De meeste baby’s krijgen één keer per dag een badje.

Er zijn vele soorten babybadjes in de handel. Tegenwoordig wordt ook steeds meer de Tummy-tub gebruikt. Dit is een soort plastic  emmer, van doorzichtig materiaal en een antiglijrand op de bodem. De randen zijn omgebogen, zodat uw baby zich nergens aan kan bezeren. In de Tummy-tub heeft uw baby meer contact met de wanden, wat een gevoel van veiligheid geeft.

Op de rand staat een maatverdeling hoeveel lauw water erin moet worden gedaan om voor voldoende vulling te zorgen. U kunt uw kleintje er onder de oksel gesteund veilig in vast houden. Let er bij gebruik van badolie op dat de huid van uw baby erg glad kan worden en daardoor gemakkelijker uit uw handen glibbert.

Bij gebruik van het gewone babybadje, moet u ook de baby in het water ondersteunen, totdat hij of zij zelf kan blijven zitten.

De temperatuur van het badwater kunt u het beste zelf eerst goed voelen. De normale temperatuur voor het badwater is 37º. De bekende truc door met de binnenkant pols even te voelen of het water goed is blijft altijd handig. Heeft u eerst warm water in het bad gedaan en daarna koud erbij, meng het water dan even zodat de temperatuur overal gelijk is.

Houd het hoofdje van uw baby ondersteund, bij het van het aankleedkussen overbrengen naar het badje. Houd de baby vast en blijf hem ondersteunen, terwijl u hem langzaam in het water laat zakken. In het begin is het even wennen om de goede positie te kiezen, zodat u en het hoofdje ondersteund en de baby goed vasthoudt.

Als u badolie heeft gebruikt wordt het huidje heerlijk soepel. Tijdens het vasthouden is het allemaal daardoor wel wat glibberiger geworden.

In de badkamer hoeft het niet heel heet te zijn. Een normale kamertemperatuur van 20º is al voldoende. Maak de baby wel snel droog, want anders koelt hij af. Leg als u hem heeft afgedroogd op een droge handdoek om hem daarna verder aan te kleden.

Als de baby groter wordt is het babybadje niet meer geschikt en kan de overstap naar een groot bad worden gemaakt. De hoeveelheid water mag niet te groot zijn, want dan gaat de baby drijven en glijdt dan gemakkelijker uit uw handen. In een groot bad voelen kinderen zich soms de eerste tijd niet op hun gemak. Het is dan een idee om het babybadje als overgang in het grote bad te zetten.

Let u erop om een baby nooit alleen in het bad te laten om in de tussentijd een klusje te doen. Ook al kunnen kinderen wel al zelf loszitten, dan kunnen ze in een badje altijd onderuit glijden of net dat doen waarvan je niet had gedacht dat ze dat al konden. Jonge kinderen kunnen al in een heel klein laagje water verdrinken.