Advertentie

Navel

De navel droogt na de geboorte in en valt tenslotte af. Dat kan al na een paar dagen zijn of het kan langer duren. Als de navelstomp na drie weken nog niet is afgevallen vinden we dat vreemd. Het is verstandig om dit aan uw arts te vertellen omdat het een teken kan zijn dat de baby een storing in de afweer heeft. Dit zijn overigens erg zeldzame zaken.

Als de navelstomp is afgevallen bloedt het vaak nog een beetje na. Dat is niet ongewoon en hoeft als het niet al te veel is geen behandeling. Als het bloeden blijft aanhouden moet de huisarts of kinderarts kijken wat er aan de hand is. Er ontstaan korstjes bloed die u gewoon moet laten zitten. Later vallen ze er vanzelf af. Door nog aan de korstjes te peuteren gaat de stomp vaak weer opnieuw wat bloeden.

Het is niet ongebruikelijk dat er een rode kring om de navelstomp komt. Dat is nog geen navelontsteking. Deze navelontstekingen komen in ons deel van de wereld uiterst zeldzaam voor. In landen waar de hygiënische omstandigheden rond de verzorging van de pasgeboren baby veel slechter zijn is een navelinfectie lang niet zo zeldzaam.

Voor de verzorging van de navelstomp zijn geen speciale voorzorgen nodig. Als de baby wordt gewassen kan er gewoon worden afgedroogd en hoeft u niet nauwgezet met een puntje van een handdoek de navel schoon te maken. Het gaat misschien daardoor juist weer bloeden.

Bij sommige kinderen ontstaat op de bodem van de navel een tepelvormig bleek roze structuur die soms de hele navel opvult . Dit is een zogenoemd navelfibroom. Het kan door de wijkverpleegkundige met een zilvernitraat stift worden aangestipt. Ze worden dan grijs en verdwijnen daarmee sneller. Er moet wel altijd voor worden gezorgd dat de huid om de navel heen niet in contact komt met het zilvernitraat, want dat geeft blaarvorming. Het handigste is het om de omliggende huid goed vet te maken met witte vaseline.

Dit is de reden dat navelfibromen ook wel met rust worden gelaten omdat ze ook vanzelf neiging hebben om weg te gaan.

Een navelbreuk wordt bij veel kinderen in het eerste jaar gezien. Baby’s die te vroeg zijn geboren en negroïde kinderen hebben er meer last van. Vooral bij huilen en persen komt er een opvallende bobbel boven of op de navel. Als je erin knijpt voel je iets wegschuiven. Dat zijn de darmpjes, die in de breuk zitten. Het is een zwakke plaats in de buikwand omdat hier bloedvaten doorheen moesten gaan voordat de baby was geboren. De breukpoort zoals het heet kunt u bij uw baby goed voelen als u met uw pink de navelbreuk terugduwt.

In de loop van het eerste jaar wordt een navelbreuk steeds kleiner. Op een gegeven moment zult u merken dat hij helemaal niet meer opkomt als uw baby huilt. Blijft een navelbreuk ook in het derde jaar nog bestaan dan is er niet zoveel kans meer dat hij spontaan weggaat en zal er een keer door de chirurg in dagbehandeling een navelcorrectie moeten plaatsvinden, met sluiting van de breukpoort.