Advertentie

Reflexen

reflex van Moro

Direct na de geboorte worden als de baby wordt onderzocht een paar reflexen bekeken om de neurologische toestand te beoordelen. Later verdwijnen deze reflexen. De drie waarnaar meteen na de geboorte wordt gezocht zijn de reflex van Moro, de grijpreflex en de voetzoolreflex. De baby heeft echter nog meer reflexen. U kunt ze vaak gemakkelijk zelf bij de baby opwekken. Deze reflexen verlopen ook buiten de wil om. Net als dat het geval is bij ons met de kniepeesreflex.

  • De reflex van Moro kan worden opgewekt door schrik, of door het hoofdje plotseling achterover te bewegen. Hierbij spreidt de baby de armpjes wijd uit en gaan ook de gesloten handjes open. Na een aantal maanden dooft de reflex uit zeggen we. Dat wil zeggen dat hij niet meer op te wekken is. Deze reflex zal de kinderarts doen bij een baby waarbij de schouder is blijven haken tijdens de geboorte. Als de reflex van Moro niet symmetrisch is duidt dit erop dat de zenuw in de schouder niet goed functioneert.
  • Door op het open handje te duwen, merk je dat de baby die hand dichtknijpt, als er druk op komt. De grijpreflex is heel sterk. Het is een reflex die echter ook na verloop van tijd verdwijnt. Het blijven bestaan van een grijprefelx is niet gewoon.
  • De voetzoolreflex is eigenlijk ook een grijprefelx van de voet. Door bijvoorbeeld met de duim op de onderzijde van de voorvoet te drukken zal je zien dat de teentjes worden gekromd. Het is een teken, dat de lange zenuwbanen van de baby naar de voet goed functioneren.
  • De zoek- en zuigreflex is belangrijk bij de voeding. Wanneer u het wangetje aan één kant zachtjes aanraakt, met uw vinger of tepel, zal de baby zijn hoofdje die kant opdraaien. Gelijktijdig doet het zijn mondje open. Als er iets bij de mond is gekomen, begint de baby daarop meteen krachtig te zuigen. Dit zuigen is anders dan de wijze waarop wij zuigen. De baby beweegt met zijn tongetje over de onderkant van de tepel en duuwt op die manier de melk naar achteren in de mond.
  • De slikreflex zorgt ervoor dat voeding die achterin het mondje of de keel komt op de juiste wijze wordt doorgeslikt.
  • De loopreflex is wel grappig om te zien. Ook deze reflex is meteen na de geboorte al aanwezig en dooft na een aantal weken uit. Als de baby onder de oksels vastgehouden met de voetjes op de onderlaag wordt gezet, begint een nogal groteske loopbeweging. Aan één kant trekt de baby een beentje hoog op, zet het behoedzaam neer en vervolgt dan weer met het andere beentje.
  • De nekstrek reflex valt ouders niet direct op terwijl je het baby’s wel voortdurend kan zien doen. Als de baby namelijk met zijn hoofdje naar rechts wordt gelegd, zal hij zijn rechter armpje en beentje uitstrekken en het linker armje en beentje buigen. Een wel handige reflex voor de baby, want op die manier komt hij in de gelegenheid om naar zijn handjes te kijken.