Advertentie

Algemeen aspect

voet overdragen babyAlgemeen. Nog maar net geboren laten baby’s zich meteen goed horen. Bij het eerste onderzoek direct na de geboorte willen ouders als eerste weten of “alles erop en eraan” zit. De verloskundige, gynaecoloog of kinderarts, passen wel goed op om meteen ja te roepen. Er kan als dokter gemakkelijk iets aan je aandacht ontsnappen. Het missen van bepaalde aangeboren afwijkingen in de eerste minuten, worden door ouders als uiterst ondeskundig ervaren. Daarom moet een baby van top tot teen, maar ook van voor en van achter goed worden onderzocht. Ook echter na uitvoerig onderzoek is het heel goed mogelijk dat in eerste instantie er niets bijzonders opvalt, terwijl er later toch wel iets aan de hand blijkt te zijn.

Huid. Direct na de geboorte is te zien dat de huid hier en daar nog bedekt is met witte, vettige plekken. Dit huidsmeer is de vernix laag, waarvan vooral te vroeg geboren baby’s nog veel hebben. Als de baby meer naar de uitgerekende termijn gaat is de hoeveelheid huidsmeer over het algemeen wat minder. Overdragen baby’s hebben het over het algemeen niet meer.

Bij hen is de huid direct na de geboorte vaak al vellerig. Ook zie je deze vellerigheid trouwens als het gewicht te laag is voor de zwangerschapsduur.

Vaak zie je ook in de eerste dagen na de geboorte dat baby’s over hun hele lichaam aan het vervellen zijn. Dat is een normaal teken en gaat vanzelf over. Het vervellen is niet tegen te houden, door veel babyzalf , olie of crème te gebruiken. Ook is het geen teken, wat sommige ouders wel denken, dat de baby later eczeem krijgt.

Na de geboorte vragen ouders zich wel eens af waarom de baby zulke paarse handjes en voetjes heeft. De reden is dat een baby in de eerste tijd een matige doorbloeding van de handen en voeten heeft. Daarbij is het bloed nog dik en komt het blauwzien meer tot uiting.

Er is geen behandeling voor nodig en als de handjes warmer worden zullen ze vanzelf wat meer roze verkleuren. Bij deze kinderen is de Apgar score een 9 omdat voor de blauwe handjes en voetjes een punt wordt afgetrokken.

Houding. Op tijd geboren baby’s liggen met in de ellebogen gebogen armpjes en opgetrokken beentjes en knietjes. (zie de foto op de pagina onderzoek baby na de geboorte)

Naarmate de zwangerschapsduur korter is zie je dat de beentjes minder gebogen zijn. Bij heel veel te vroeg geboren baby’s zie je ze liggen met de armpjes en beentjes gestrekt naast hun lichaam.